Mensenrechten voor 45 miljoen Oekraïners - Main contents
Je in veiligheid kunnen uitspreken, ook als je tegen je eigen regering bent. Kansen hebben, ook als je homoseksueel bent of tot een politieke minderheid behoort. Vrijheid van pers, van religie en van meningsuiting. In Nederland zijn het vanzelfsprekendheden, maar in Oekraïne niet. Daarom is het zo belangrijk dat het associatieverdrag met Oekraïne niet alleen een kaal handelsverdrag is, maar dat er ook harde afspraken worden gemaakt over de aanpak van corruptie, over vrouwen- en homorechten en over democratische hervormingen.
Democratie en mensenrechten zijn zwaarbevochten. Zij komen niet vanzelf en zijn niet gratis. Mensen moeten er voor vechten, want oligarchische of dictatoriale leiders verzetten zich ertegen. In Oekraïne is precies dat aan de hand. De vele mensen die op het Maidan-plein stonden, gaven een duidelijk signaal af. Ze willen af van de corruptie. Daarom protesteerde ze wekenlang tegen hun toenmalige president, toen die het samenwerkingsverdrag met Europa op verzoek van Poetin wilde blokkeren. En over dit verdrag gaan wij in Nederland op 6 april naar de stembus.
Meer rechten voor religieuze of seksuele minderheden komen onder het toeziend oog van Poetin echt niet tot stand. Dat is precies de reden dat we de Oekraïners nu niet in de kou mogen laten staan. Tegenstanders van het samenwerkingsverdrag zeggen vaak dat Oekraïne gewoonweg behoort tot de Russische invloedsfeer. En dat we dus geen afspraken met hen mogen maken over handel en democratische hervormingen. Alsof de bevolking van Oekraïne daar zelf niks over mag zeggen!
Oekraïne heeft nog een hele lange weg te gaan, dat beseft het land zelf ook. Maar de Oekraïense bevolking heeft nu wel gekozen. Tegen corruptie, vóór democratie, vóór mensenrechte en vóór meer samenwerking met Europa. Ik zeg daar op 6 april ja tegen. Ja, voor samenwerking met Oekraïne en ja voor het versterken van de mensenrechten van 45 miljoen Oekraïners.