EU moet Hongarije niet uit het oog verliezen - Main contents
Terwijl in Europa alle ogen gericht zijn op Turkije en de gezamenlijke aanpak van de vluchtelingencrisis, dreigt in Hongarije het anti-vluchtelingen beleid van Viktor Orbán enorm uit de hand te lopen. Zijn ultraconservatieve regering weigert pertinent om mee te werken aan de voorgestelde spreiding van vluchtelingen over Europese lidstaten, waarbij Orbán op één van de toppen van regeringsleiders zelfs openlijk — maar buiten de vergaderzaal — dreigde met een veto. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling, omdat het een gemeenschappelijke aanpak op de vluchtelingencrisis in gevaar brengt, terwijl we hebben kunnen zien dat het juist een chaos wordt in Europa als alle lidstaten met individuele maatregelen komen om de crisis het hoofd te bieden.
Misschien zijn de ontwikkelingen in Hongarije zelf nog wel zorgwekkender. Onlangs heeft de Hongaarse regering namelijk besloten de noodtoestand uit te roepen. Er worden 1500 soldaten naar grensgebieden gestuurd en het onzalige plan om het bestaande hek tussen de grenzen met Servië en Kroatië te elektrificeren(!) werd gelanceerd. Bovendien zegt de regering stand-by te staan om ook nog een hek bij de Hongaars-Roemeense grens te plaatsen (terwijl daar vrijwel geen vluchtelingen passeren).
Maar ook buiten de vluchtelingenkwestie laat de Hongaarse regering haar ware aard zien. Recentelijk werd er in de Europese Raad (het overleg tussen de ministers van de lidstaten) gesproken over de door de Europese Commissie voorgestelde lijst van actiepunten om discriminatie van LHBT’ers tegen te gaan in de EU. Ondanks het feit dat een veto geen juridische consequenties had, liet de Hongaarse regering deze kans niet liggen om zich als enige lidstaat tegen dit voorstel uit te spreken.
In de meeste Europese landen zou dit tot grote verontwaardiging van de eigen bevolking leiden, helaas is dit maar beperkt het geval in Hongarije. Orbán houdt zijn bevolking een andere werkelijkheid voor, door via allerlei ondemocratische maatregelen de vrije media aan banden te leggen en migranten consequent af te schilderen als bedreiging. Volgens een recente poll zou 80% van de bevolking achter dit beleid staan, maar de vraag is wie er nog eerlijk antwoord durft te geven.