D66 ziet in liberale regering Canada partner voor nieuwe handelsafspraken

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Friday, March 18 2016, 1:56.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake reist komende week met een delegatie van het Europees Parlement naar Canada, waar zij over de nieuw gemaakte handelsafspraken zal spreken. Schaake: “Canada is een cruciale handelspartner van de Europese Unie. Het land is met de nieuwe progressieve regering een bondgenoot om in een snel veranderende wereld onze waarden te versterken en het op regels gebaseerde internationale systeem te bestendigen. Dit verdrag bevordert de economische samenwerking tussen beide partijen.”

Goedkeuring verdrag

Voordat het verdrag in werking kan treden, moet het worden ondertekend door de Canadese regering en worden geratificeerd door Parlementen aan beide kanten. Schaake: “In Canada spreken we onder andere met de Handelsminister van de nieuwe liberale regering, Chrystia Freeland. Zij en Eurocommissaris Malmström moeten zorgen dat dit verdrag zo snel mogelijk wordt geïmplementeerd, zodat de positieve effecten ervan worden gevoeld. Er zijn belangrijke resultaten bereikt op het gebied van het verlagen van tarieven en het openen van de Canadese openbare aanbestedingsmarkt, die zeer gesloten is voor Europese bedrijven.”

Investeringsbescherming

In de discussie over CETA was investeringsbescherming aanvankelijk een knelpunt. Maar de EU en Canada kiezen voor stevige hervorming. Schaake: “Onder leiding van de regering Trudeau heeft Canada concessies aan de EU gedaan om investeringsbescherming binnen CETA vergaand te hervormen en transparanter, eerlijker en meer legitiem te maken. We willen geen geheime gerechtshoven die bedrijven Europese regelgeving onder druk laten zetten. Het grote probleem is dat Europese lidstaten wel nog 1,300 verdragen hebben waar de verouderde ISDS nog wel in zit. Die moeten worden hervormd. Samen met de Canadezen en andere internationale spelers moet worden gewerkt aan een internationaal hof, naar model van de Wereldhandelsorganisatie. Het handelsverdrag met Canada is een stap in die richting.”

In de bijlage is het volledige programma van de delegatie te vinden.

Programme INTA delegation to Canada

Tags: Buitenlandse Zaken, canada, Europees Parlement, Internationale Handel

Laat opmerkingen en commentaar formulier

Tonen geen opmerkingen en commentaar formulier

Geen reacties

Breng de conversatie op gang door op dit artikel te reageren!

Schrijf een reactie

Naam *

E-mail (wordt niet gepubliceerd) *

Website

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: