D66 kritisch over deal met Turkije

Source: S.H. (Sophie) in 't Veld i, published on Friday, March 18 2016.

D66 is zeer kritisch over de deal bereikt tussen de Europese Unie en Turkije over de opvang van vluchtelingen. "Natuurlijk is het goed dat er eindelijk beweging komt in de aanpak van de vluchtelingencrisis, maar D66 is heel scherp op de toezeggingen aan Turkije. We hebben onze buurlanden zoals Turkije nodig maar we mogen niet marchanderen met de toetredingscriteria. Nu de deal gesloten is, moet Europa strak blijven sturen op het respecteren van mensenrechten en democratie in Turkije", aldus D66'ers Kees Verhoeven en Sophie in 't Veld. Ook vinden zij het niet realistisch dat Griekenland aankomende zondag al in staat zou moeten zijn om alle vluchtelingen fatsoenlijk te registreren en individueel te beoordelen voordat ze  terug naar Turkije gestuurd kunnen worden. Een zorgvuldige en menselijke procedure is voor D66 een harde voorwaarde.

Rutte naar de Kamer

D66 wil dat er zo snel mogelijk een debat in de Tweede Kamer wordt gevoerd met premier Rutte over de details van de deal. Verhoeven: "Rutte moet tekst en uitleg geven over de gevolgen van deze deal. De Tweede Kamer heeft geëist dat er pas een deal kan komen als Turkije voldoet aan de voorwaarden van het Vluchtelingenverdrag, en dat is nog lang niet het geval. Met deze deal is ook het risico dat mensensmokkelaars hun praktijken verleggen levensgroot. Deze deal biedt ook geen oplossing voor al die mensen die vastzitten aan de Grieks-Macedonische grens", aldus Verhoeven.

Duurzame oplossing

D66 ziet de deal met Turkije als een klein onderdeel van de oplossing voor de vluchtelingenproblematiek, en blijft pleiten voor een Europees asiel- en migratiebeleid. "De Commissie en Europees leiders kunnen het hier niet bij laten, we moeten naar een duurzame oplossing. D66 wil dezelfde procedures en standaarden in elke lidstaat. Een Europese verdeelsleutel, een Blue Card systeem en een echte Europese Grens- en Kustwacht. Elk van deze elementen is onmisbaar, anders moeten we over een half jaar weer terug naar de onderhandelingstafel voor een nieuwe deal", aldus In 't Veld.