Integratie met Duitsers levert Leopard op

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Thursday, March 17 2016.

De Nederlandse landmachteenheid 43 Gemechaniseerde Brigade heeft vandaag een grote sprong voorwaarts gemaakt. In het Duitse Bergen-Hohne is de brigade officieel opgenomen in de 1e Duitse Pantserdivisie. Tijdens een integratie-appel droeg Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif het vaandel over aan de Inspekteur des Heeres Generalleutnant Jörg Vollmer.

Met de integratie keert de Leopard 2A6 gevechtstank terug in het wapenarsenaal van de krijgsmacht. “Door deze samenwerking beschikken Nederland en Duitsland over een volledig geïntegreerde operationele gevechtsbrigade met pantserinfanterie, tanks en andere capaciteiten”, zei De Kruif.

Domineren

De generaal stond ook stil bij het moment dat de tanks werden wegbezuinigd. “Het was met pijn dat we noodgedwongen afscheid moesten nemen van de tank en de daarbij behorende ‘way of life’.” De Kruif is dan ook bijzonder te spreken over de terugkeer van de tank, omdat die volgens hem onmisbaar is. “Het effect van een tank is nodig om op de grond elke tegenstander te kunnen domineren.”

Lees hier het hele artikel en bekijk de video

Lees ook:

RTV Drenthe ’Mijn opa zou zich deze samenwerking niet voor kunnen stellen'

De ceremonie die volgt duurt een uur. Het vaandel van 43 Gemechaniseerde Brigade wordt overgedragen aan de Duitsers. De generaal van de brigade neemt het vaandel van het nieuwe tankbataljon in ontvangst. "Mijn opa had zich niet kunnen voorstellen dat Duitsland en Nederland zo nauw zouden samenwerken", zegt VVD Tweede Kamerlid Han ten Broeke.