Stemadvies? 'Burgemeester moet neutraal zijn'

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Tuesday, March 22 2016.

Burgemeester Jan Heijkoop van Hendrik-Ido-Ambacht is in opspraak geraakt door een stemadvies over het Oekraïne-referendum. VVD-Kamerlid Han ten Broeke is het inhoudelijk met hem eens, maar vindt dat de burgemeester dit niet had moeten doen.

De burgemeester raadt zijn burgers in een brief aan vóór het associatieverdrag met Oekraïne te stemmen. Hij schrijft dat het akkoord leidt tot meer veiligheid, stabiele grenzen en meer handelsmogelijkheden, zonder dat Oekraïne lid wordt van de Europese Unie.

"Stemadviezen moeten niet gegeven worden door de mensen die die verkiezingen organiseren", zegt VVD-Kamerlid Han ten Broeke vanuit Oekraïne waar hij op werkbezoek is. "De burgemeester moet daarin volstrekt neutraal blijven."

Ten Broeke is het inhoudelijk niettemin eens met de burgemeester; ook hij vindt dat er veel redenen zijn om vóór te stemmen. "Inhoudelijk klopt het. Het gaat voor de handel veel opleveren, zeker voor Oekraïne, maar ook voor ons. Het zal meer stabiliteit opleveren, daarvan ben ik na de hele dag dat wij hier zijn geweest, alleen maar meer overtuigd geraakt. En het gaat inderdaad niet om een lidmaatschap."

Luister hier het gesprek terug

Illustrtie: ANP