In Kiev vreest men een ‘nee’

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Tuesday, March 22 2016.

Alsof ze speciaal voor de delegatie van Nederlandse Tweede Kamerleden waren opgehangen: de felgekleurde borden bij de paspoortcontrole op het vliegveld van Kiev waarop met grote letters staat: „Stop corruptie. Oekraïne zonder corruptie.” Maar dat zou een vergeefse actie zijn geweest. Want de zeven leden van de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken die zondagavond arriveerden voor een visite aan de Oekraïense hoofdstad kregen een vipbehandeling en hoefden zodoende niet langs de normale controleposten.

Het moest er maar eens van komen: op ‘factfinding mission’ naar Oekraïne. De uitnodiging van het Oekraïense parlement dateerde al van afgelopen oktober. Nog even en hét referendum zou al achter de rug zijn. Dus koos de Kamer voor een bliksembezoek van een dag. Was het nuttig geweest? Ja, zeiden ze allemaal na afloop. Had het meningen veranderd? Nee, zeiden ze eveneens allemaal. Meningen werden bevestigd en soms gesterkt.

Harry van Bommel (SP) en Raymond de Roon (PVV) - altijd al tegen het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne - waren na afloop nog steeds tegen. En de voorstanders, Han ten Broeke (VVD), Michiel Servaes (PvdA), Sjoerd Sjoerdsma (D66), Rik Grashoff (GroenLinks), waren op hun beurt nog altijd voor het verdrag dat de banden tussen Oekraïne en de Unie moet verstevigen.

Lees het hele artikel op NRC.nl

Lees ook

NOS.nl Nederlandse ondernemer in Kiev wil Kamerleden overtuigen van ja-stem

Hij heeft overal in zijn bedrijf A4'tjes opgehangen: 6 april stem voor. Bram Wegh is directeur bij Control Pay, een Nederlands ict-bedrijf dat al jaren vanuit Kiev opereert. "Het is onstabiel hier, maar toch willen wij graag vanuit Oekraïne werken.

Kamercommissie op bezoek bij een Nederlands bedrijf NOS / JEROEN VAN DOMMELEN