Saoedi-Arabië; Een ongemakkelijke maar belangrijke bondgenoot

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Wednesday, March 23 2016, 11:07.
Auteur:
Han ten Broeke

De Tweede Kamer sprak vorige week over de Nederlandse betrekkingen met Saoedi-Arabië. Een zeer ongemakkelijke bondgenoot van Nederland. Enerzijds onderhoudt ons land sinds lang een goede bilaterale relatie met Riyad, anderzijds staan beide landen soms radicaal tegenover elkaar. Bijvoorbeeld als het gaat om mensenrechten en de positie van vrouwen en minderheden in de samenleving.

We kunnen als Nederland niet de hele wereld bestieren

Op die terreinen zien we allen graag verandering. Als we bij machte waren om het gedrag van Saoedi-Arabië op die punten stevig bij te sturen, zou niemand dat dan ook nalaten. Ik ook niet. Maar dat is nu precies waar het om draait: Nederland heeft niet de invloed en de leverage om een dergelijke koerswijziging af te dwingen. En zeker niet in ons eentje. De minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, zei het vorige week nog tekenend tegen mijn collega Joel Voordewind (ChristenUnie): we kunnen als Nederland niet de hele wereld bestieren.

Het is duidelijk dat verschillende partijen in de Kamer dat wel graag zouden willen. Hoewel, zonder daar zelf iets tegenover te stellen. Ik heb een wensenlijst van die partijen bijgehouden met betrekking tot Saoedi-Arabië. Die lijst liegt er niet om. Sinds 2011 heb ik 55 wensen geteld! Een ware waslijst.

Lees het hele artikel op TPO.nl