Waar staat Europa aan de start?

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Monday, April 4 2016, 1:02.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Zoals u in mijn radiocolumn heeft kunnen horen, komt in juni mijn publicatie over start-ups uit. In het kader hiervan werk ik, samen met Moergestel TV, aan een documentaire over beginnende ondernemers in mijn eigen omgeving en organiseer ik op 23 mei een twitterdebat met en over start-ups.

In de aanloop naar deze publicatie zal ik u via mijn website, maar vooral via mijn facebookpagina op de hoogte houden. Vandaag vertel ik u meer over de Europese ondersteuning aan start-ups. Waar staat Europa precies aan de start? Wat gaat er al goed en wat kan beter?

Europa stimuleert het ondernemerschap. Met onder andere het actieplan ondernemerschap 2020 en het specifieke Startup Europe, richt Europa haar pijlen op het scheppen van een omgeving waarin ondernemers kunnen bloeien en groeien. Vooral voor nieuwe ondernemingen, zoals start-ups, is dit belangrijk. Het gaat onder meer over het vinden van financiering, steun voor ondernemers door het bieden van bedrijfsruimte, het delen van goede voorbeelden en het creeren van kansen in het digitale tijdperk.

Veel start-ups in Europa kunnen nu de stap naar uitbreiding nog niet maken, omdat ze financiering missen. Ze moeten weten waar ze terecht kunnen. Een deel van het Europese programma voor onderzoek en ontwikkeling, Horizon 2020, gaat al naar innovatieve start-ups. Ook het Junckerfonds, dat in september 2015 van start is gegaan, kan uitkomst bieden. Goede informatievoorziening, maar ook steun is belangrijk.

Niet alleen vanuit Europa, maar ook dichterbij huis. Vanuit de lidstaten en regio’s zelf. Start-ups hebben investeerders nodig die geloven in hun producten en bedrijven. Investeerders die ze advies kunnen geven, in contact kunnen brengen met andere ondernemers en ze een werkplek bieden. Een netwerk in de omgeving helpt om bijvoorbeeld concurrentievoordelen te benutten. Connectie is het sleutelwoord.

Online valt er echter voor Europa nog veel te winnen. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld op grotere schaal concurreren als zij gebruik kunnen maken van de voordelen van het internet. Wanneer Europa de digitale interne markt voltooit, zal er een wereld opengaan voor veel start-ups die willen uitbreiden. Via het internet kunnen in Europa namelijk meer dan 500 miljoen consumenten worden bereikt.