De wereld van onze zomerkoninkjes

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Wednesday, April 6 2016, 3:12.

Nu de zomertijd weer is ingegaan staat de tijd van zomerkoninkjes ook weer voor de deur. In een schaaltje, met wat yoghurt, slagroom, op een taartje. We zijn er dol op. Lekker zoete aardbeien. Vorige maand was ik op uitnodiging van de Europese vakbond voor voedsel en landbouw in Spanje. In de zuidelijke regio Huelva ontmoette ik de seizoensarbeiders die onze aardbeien en citrusvruchten oogsten.

Om maar met de deur in huis te vallen: ik ben behoorlijk geschrokken van wat ik daar heb gezien. Om de kosten te drukken halen de grootgrondbezitters veelal Afrikaanse migranten voor korte termijn naar Spanje om het werk te doen. Deze mannen en vrouwen worden in de regel onderbetaald en erbarmelijk gehuisvest. Gelukkig heb ik ook gezien dat het wel op een goede manier kan.

Een inspirerend coöperatief project waar de seizoensarbeiders onder fatsoenlijke omstandigheden werken en wonen. Een prachtig initiatief, maar te zot voor woorden dat in een modern Europees land als Spanje NGO’s moeten zorgen voor een normale behandeling van werknemers. Dat mensen in ons Europa van de 21ste eeuw letterlijk in 19de eeuwse omstandigheden in krotten leven is niet te bevatten. Deze Spaanse praktijken gaan het boekje in als schoolvoorbeeld van hoe de arbeidsmarkt niet geregeld moet worden.

Binnenkort meer!