Wereldtop nodig voor aanpak belastingontwijking

Source: P.J.G. (Paul) Tang i, published on Friday, April 8 2016.

Foto CC0 Public Domain/cocoparisienne

De S&D-fractie in het Europees Parlement wil dat er op regelmatige basis topconferenties op mondiaal niveau worden gehouden over de aanpak van belastingontwijking. Op initiatief van PvdA-Europarlementariër Paul Tang hebben de Europese sociaaldemocraten gekozen voor deze weg.

“Belastingontwijking is een kwaad dat alleen op mondiaal kan worden aangepakt. De ‘Panama Papers’ hebben dit opnieuw pijnlijk aan getoond. Daarom moeten er, zoals ook gebeurt bij de aanpak van de klimaatproblemen, topconferenties komen waar de hele wereld samenkomt om deze schrijnende misstanden een halt toe te roepen”, aldus Paul Tang, leider van de PvdA-delegatie in het Europees Parlement.

In een verklaring, opgesteld door Paul Tang en ondersteund door de Europese sociaaldemocraten, waaronder de Duitse SPD, het Britse Labour en de Italiaanse regeringspartij PD, worden de Europese Commissie en de regeringleiders opgeroepen tot het nemen van de volgende stappen in de strijd tegen belastingontwijking:

De Europese Commissie moet in samenspraak met de Europese regeringsleiders het initiatief nemen om te komen tot een mondiale top over de aanpak van belastingontwijking. Die top zou op zijn laatst eind 2016 moeten worden gehouden.

Er moet een duidelijk signaal gegeven worden dat belastingontwijking niet loont. Winsten, die op deze corrupte manier worden behaald, moeten terugbetaald worden aan het collectieve belastingsysteem.

De EU zelf moet de leiding nemen. Alle aanbevelingen door de speciale TAXE-onderzoekscommissie van het Europees Parlement moeten worden uitgevoerd. Dat betekent onder meer volledige openheid in alle lidstaten over de belastingen betaald door multinationale bedrijven en een zwarte lijst van alle belastingparadijzen op de wereld.

“Het is niet te verteren dat de rijkste 1% van de wereldbevolking via trucs en doortrapte belastingadviseurs nauwelijks belastingen over hun rijkdom betaalt. Dit is niet alleen immoreel, het ondermijnt ook de saamhorigheid in de maatschappij. Die andere 99% van de wereldbevolking verliest heel begrijpelijk het vertrouwen in het politieke systeem. Het is de hoogste tijd om dat vertrouwen terug te winnen. Dat kan alleen als we deze schande op mondiaal niveau aanpakken”, aldus Paul Tang.

(Persbericht 8 april 2016)