VVD wil visum voor Oekraïners niet nu al afschaffen

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Monday, April 11 2016.

De VVD voelt er niets voor om de visumplicht voor Oekraïners versneld af te schaffen, zoals de Europese Commissie wil.

Tweede-Kamerlid Han ten Broeke is er niet van overtuigd dat Oekraïne aan alle voorwaarden voldoet. "Het staat de Europese Commissie vrij een voorstel in te dienen; dat wil niet zeggen dat wij het daarmee eens zijn."

Visumvrij reizen

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean Claude Juncker, wil dat Oekraïners nog deze maand visumvrij naar de lidstaten van de Europese Unie kunnen reizen. Dat meldt het persbureau Reuters op basis van een bron bij de Commissie. Oekraïners mogen dan maximaal 90 dagen per periode van 180 dagen als toerist in een lidstaat verblijven.

In Nederland is verbaasd gereageerd op de snelheid waarmee Juncker de visumliberalisatie wil doorvoeren. Hoewel de visumvrijheid los staat van het associatieverdrag - het is geregeld in het Oostelijk Partnerschap dat de EU heeft gesloten met een aantal niet-EU-landen - komt de mededeling op een ongelukkig moment, vijf dagen na de afwijzing van het verdrag door Nederland.

Oekraïners massaal naar Nederland?

Een van de redenen voor de nee-stemmers om het verdrag af te wijzen, was juist die visumvrijheid waarnaar wordt verwezen in het associatieverdrag. Zij vrezen dat Oekraïners massaal naar Nederland zullen komen. Of dat wel of niet massaal zal zijn, moet nog blijken. Vaststaat dat Oekraïners alleen als toerist kunnen komen; ze mogen niet werken.

Premier Rutte heeft na de afwijzing van het associatieverdrag benadrukt dat hij niet overhaast te werk wil gaan. Hij wil overleg met Oekraïne en vervolgens met alle lidstaten, voordat het kabinet met een voorstel aan de Tweede Kamer komt. Dat proces kan nog wel maanden duren. De plannen van Juncker doorkruisen dat proces.

Praten over visumplicht

Al eerder heeft Juncker aangekondigd dat hij de visumvrijheid voor Oekraïners en Georgiërs nog dit jaar wil realiseren. Al acht jaar wordt met Oekraïne gepraat over de afschaffing van de visumplicht. Volgens de Europese Commissie voldoet het land inmiddels aan alle 72 voorwaarden om vrij reizen mogelijk te maken. Die voorwaarden behelzen onder meer het opnemen van biometrische gegevens in het paspoort, de veiligheid van het document, het tegengaan van illegale immigratie, het verbeteren van de grenscontroles en garanties voor de openbare orde en veiligheid.

Ten Broeke: "Oekraïne kan nu wel een biometrisch paspoort hebben; dat wil niet zeggen dat het land aan alle voorwaarden voldoet. Ik heb grote twijfels."

Deze maand

Een voorstel om de visumplicht af te schaffen, moet worden goedgekeurd door een meerderheid van de lidstaten van de EU en door het Europees Parlement. Het is Junckers plan om dat voorstel deze maand in te dienen bij het EP en de Raad van de Europese Unie.

Inmiddels gaan in Oekraïne stemmen op om een visumplicht voor Nederlanders in te voeren. Op Facebook worden handtekeningen verzameld voor een petitie, die oproept een einde te maken aan het visumvrij reizen van Nederlanders naar Oekraïne. "Ik kan me die reactie, die voorkomt uit teleurstelling over het afwijzen van het verdrag, goed voorstellen”, zegt VVD’er Han ten Broeke. “Maar het zou geen goede zaak zijn voor de relatie tussen Nederland en Oekraïne."

RTL Nieuws