Grote stap Brabant in 'Big Data'

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Tuesday, April 12 2016, 1:08.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Op vrijdag 8 april bracht ik samen met CDA Statenlid Stijn Steenbakkers een werkbezoek aan het Waalwijkse Big Data bedrijf Aorta Business Intelligence op uitnodiging van het CDA Waalwijk. Aansluitend vond een openbaar debat plaats met ruim 50 deskundigen en geïnteresseerden. Zoals mocht worden verwacht, was er naast de belangstelling voor de kansen door kennis over Big Data, ook aandacht voor privacy.

Ik was onder de indruk van het ambitieuze, jonge bedrijf Aorta Business Intelligence. De ontwikkelingen die directeur Leander van Dongen schetste, benadrukten de urgentie om stappen te zetten op het gebied van Big Data. In de toekomst zijn 30 tot 40% van alle banen gerelateerd aan internet en Big Data. Wereldwijd gaan de ontwikkelingen razendsnel, en die wereld wacht niet op ons. Voor die versnelling is durf en visie nodig. De overheid zou hierin een voortrekkersrol moeten nemen. In Europa stellen we voor de komende drie jaar € 75 miljard beschikbaar voor het MKB. Die middelen kunnen ook worden ingezet voor de financiering van de verdere groei van relatief jonge start-ups als Aorta Business Intelligence.

Big Data is de technologie waarbij digitale gegevens worden verzameld en deze door slimme analyses worden ingezet om nieuwe (voorspellende) inzichten te verwerven. Dat dit kansen biedt, daar waren de ruim 50 aanwezigen tijdens de openbare discussie het snel met elkaar over eens. Brabant kan zich tot Big Data expertisecentrum ontwikkelen, mits voor een dergelijke specialisatie wordt gekozen. Zo kun je voorsorteren op de toekomst. Met twee Brabantse universiteiten die de Data Science studie starten en het bedrijfsleven, liggen er kansen voor die dienstverlening.

Mijn CDA-collega Statenlid Stijn Steenbakkers geeft aan dat Den Bosch hierop volop inspeelt. Een voorbeeld vormt de nieuwe Big Data opleiding in Den Bosch. In september start de Graduate School voor Data Science en Ondernemerschap in het voormalige klooster van Mariënburg. Het betreft een samenwerking tussen de TU Eindhoven en Tilburg University, mede gefinancierd door de provincie Brabant en de gemeente Den Bosch. Er zijn veel aanmeldingen afkomstig van studenten vanuit de hele wereld. Ook onder universiteiten en in de wetenschap, in Nederland en elders in Europa, heerst concurrentie. In Brabant wordt daarom vaart gemaakt.

De meeste vragen in het openbare debat gingen over de data in relatie met de privacy. Hoe wordt omgegaan met persoonlijke gegevens? De wet- en regelgeving rond privacy wordt zoveel mogelijk Europees breed vastgesteld. Privacy is key, immers, we moeten zelf zeggenschap houden over onze private gegevens.

Het debat geeft aan dat burgers deze zeggenschap verschillend invullen: veel mensen zijn huiverig om hun gegevens af te geven, maar posten van alles op internet, accepteren cookies en nemen een klantenkaart. Welk doel dienen de gegevens, dát is de vraag waarover je in discussie moet blijven. Wordt vervolgd!