D66: Mogherini moet mensenrechten prioriteit maken in Iran

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Thursday, April 14 2016, 1:56.

Om het bericht in Farsi te lezen klikt u hier.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake wil dat Federica Mogherini, de Europese Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken, mensenrechten bovenaan de agenda zet tijdens haar reis naar Iran komende zaterdag. Met zeven andere Commissarissen zal zij Iran bezoeken om te spreken over de relaties met de EU. Vandaag stuurde Schaake samen met meer dan zestig andere parlementariërs een brief om Mogherini op te roepen de Europese vertegenwoordiger voor mensenrechten ook mee te nemen naar Iran.

Schaake: “Er zijn veel zaken die we met Iran kunnen bespreken, maar de EU moet duidelijk maken dat mensenrechten onze prioriteit zijn en zullen blijven en dat contact afhankelijk is van een verbetering van de mensenrechtensituatie in Iran. Door Stavros Lambrinidis, de EU vertegenwoordiger voor mensenrechten, mee te nemen zou Mogherini een helder signaal geven. We roepen haar ook op om te praten over de rol die Iran speelt in de regio. De steun voor Hezbollah en het moorddadige regime van Syrië en de invloed die Iran uitoefent op Iran en Jemen moeten worden aangekaart als we een oplossing willen vinden voor de crisis in de regio. Als de Iraanse autoriteiten de relatie met Europa willen verbeteren, moeten ze kiezen voor een betere samenleving voor Iraniërs en het Midden Oosten in het algemeen.

EU delegaties

Na het sluiten van de nucleaire deal, zijn er meerdere Europese delegaties naar Iran geweest, maar deze hadden meestal de onderlinge economische banden als hoofdonderwerp. Schaake: “Economische ontwikkeling is belangrijk maar zal Iraniërs alleen helpen als corruptie wordt bestreden en er een echt private sector ontstaat. Ontwikkeling moet hand in hand gaan met het verbeteren van de leefomstandigheden van mensen en respect voor mensenrechten. Iran blijft een onvrij land waar kritiek op het regime gevaarlijk is en repressie de norm; persvrijheid, digitale vrijheid en vrijheid van meningsuiting worden niet gerespecteerd. Het grote aantal doodstraffen is een groot probleem dat de EU moet blijven bestrijden. Ook vrouwenrechten moeten een Europese prioriteit zijn.”

Versterk dialoog

Mogherini reist naar Iran met zeven collega’s van de Commissie om een breed spectrum van onderwerpen te bespreken. Schaake: “Het is goed dat de EU de dialoog met Iran wil versterken omdat dat het zelf gekozen isolement van het land kan doorbreken. Onderwerpen als vluchtelingen, drugshandel, klimaatverandering, energie en culturele uitwisseling moeten worden besproken. Maar ze mogen het sleutelonderwerp niet overschaduwen; de wens van Iraniërs voor een vrijere en meer democratische samenleving. De Hoge vertegenwoordiger moet duidelijk aangeven dat de EU die wens steunt. De onderwerpen waar we beide belang bij hebben moeten worden gebruikt als hefboom om mensenrechten en fundamentele vrijheden aan te kaarten.”

Lees verder:

15/03/2016 Europarlementariёr Schaake reageert op uitkomst Raad Buitenlandse Zaken

29/02/2016 Reactie D66′er Schaake op de parlementsverkiezingen in Iran

23/02/2016 D66: Deals met Iran en Turkije negatief effect mensenrechten

14/07/2015 Historische deal Iran moet ruimte maken voor bredere agenda

Laat opmerkingen en commentaar formulier

Tonen geen opmerkingen en commentaar formulier

Geen reacties

Breng de conversatie op gang door op dit artikel te reageren!

Schrijf een reactie

Naam *

E-mail (wordt niet gepubliceerd) *

Website

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: