D66: EU moet Nigeria steunen in strijd tegen Boko Haram

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Thursday, April 14 2016, 1:56.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake wil dat de Europese Unie helpt in de strijd tegen Boko Haram in Nigeria. Vandaag heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen over de situatie in Nigeria. Het land dat zich kenmerkt door grote religieuze tegenstellingen kampt al lange tijd met ernstige mensenrechtenschendingen en toenemende ongelijkheid. Bijna een miljoen kinderen kunnen niet of nauwelijks naar school vanwege het conflict met Boko Haram, waarbij kinderen worden ontvoerd, gerekruteerd en ingezet als kindsoldaten. Schaake: ”De EU kan meer doen in de strijd tegen Boko Haram, armoede en corruptie. Maar dit kan alleen wanneer Nigeria mensenrechten respecteert in die strijd. De Hoge Vertegenwoordiger moet samen met de lidstaten alle mogelijke steun bieden om te zorgen dat Nigeria zich kan ontwikkelen tot een stabiel land.”

Terrorisme

Al sinds 2009 heerst in Nigeria een golf van aanslagen, moorden en kidnappings door de Islamitische groep Boko Haram. Vijf miljoen mensen zijn slachtoffer waaronder meer dan twee miljoen Nigerianen die intern ontheemd zijn en bijna 180.000 vluchtelingen uit buurlanden. Schaake: “Boko Haram schendt al jaren op gruwelijke wijze mensenrechten en destabiliseert Nigeria en de regio. Het is belangrijk dat de strijd tegen deze extremistische groep geleid wordt door de Nigeriaanse autoriteiten. Hierbij is regionale samenwerking essentieel voor de aanpak van de dreiging. De EU moet voor de strijd tegen verspreiding van terrorisme en gewelddadig extremisme strategieën ontwikkelen die voldoen aan het internationaal recht en die mensenrechtenverdragen respecteren.”

Potentie

Nigeria is een land met veel potentie op zowel economisch als politiek gebied, het is de leidende olieproducent in Afrika en een belangrijke economische en politieke partner van de EU. Schaake: ”Nigeria heeft nog een lange weg te gaan, onder goed bestuur, met een duurzaam groeiende economie waarbij verschillende minderheden vreedzaam naast elkaar kunnen leven zou de ambitie gehaald kunnen worden. Dat moet het doel zijn.”

Lees meer:

17-07-2014 D66: Europa moet Nigeria bijstaan tegen Boko Haram

Tags: Buitenlandse Zaken, Europees Parlement, Europese Commissie, mensenrechten, Nigeria, rol EU in de wereld

Laat opmerkingen en commentaar formulier

Tonen geen opmerkingen en commentaar formulier

Geen reacties

Breng de conversatie op gang door op dit artikel te reageren!

Schrijf een reactie

Naam *

E-mail (wordt niet gepubliceerd) *

Website

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: