Werkbezoek aan DAF Trucks NV

Source: R.J. (Remco) Dijkstra i, published on Tuesday, April 19 2016, 3:37.

Met collega Kamerlid Barbara Visser heb ik op maandag 16 april een bezoek gebracht aan DAF Trucks NV in Eindhoven. In de lobby van het hoofdkantoor komen drie grote oranje trucks je tegemoet en voelde ik meteen de historie van dit bedrijf.

Na een interessante lunchmeeting (ook weer in een ruimte die de DAF-geschiedenis ademt) waarin vooral de toekomst, ambities en daarbij behorende uitdagingen voor het bedrijf werden besproken, kregen we een rondleiding door de fabriek. Erg indrukwekkend om te zien hoeveel mensenhanden werken aan de vrachtwagens - er rollen per dag 172 trucks van de band - en hoeveel kleine componenten uiteindelijk deel uitmaken van het eindproduct. Alleen al de motor van een truck is zo’n complex geheel van verschillende elementen. In de fabriek kregen we een mooi beeld van het hele proces. Waar DAF zich ook in wil onderscheiden is de constante innovatie en ontwikkeling van hun producten. Een goed voorbeeld is de investering in de continue evolutie van hun motoren door deze aan te passen aan uiteenlopende weersomstandigheden, wegen en hoogtes.

Ten slotte mochten wij ook nog de DAF experience meemaken en heb ik zelf mogen rijden in een paar trucks van DAF; een hele ervaring! Tevens hebben we een voorproefje gehad in het platooning van vrachtwagens, een manier van rijden waarbij door wifiverbinding een konvooi van vrachtwagens op dezelfde snelheid rijden en de achterste wagens alleen hoeven bij te sturen. Dit zorgt voor sneller, efficiënter en zuiniger rijden. Nu is dit nog in de pilotfase maar ik ben benieuwd hoe platooning zich gaat ontwikkelen en wanneer deze trucks van DAF daadwerkelijk op de weg te vinden zullen zijn.