Werkbezoek aan RDM Campus

Source: R.J. (Remco) Dijkstra i, published on Wednesday, April 20 2016, 4:07.

Woensdag 20 april heb ik samen met drie andere Kamerleden (Betty de Boer - VVD, Lutz Jacobi - PvdA, Martijn van Helvert - CDA) een bezoek gebracht aan het innovatie lab op de RDM Campus in Rotterdam.

Tijdens het werkbezoek kregen wij inzicht in oplossingen in de scheepvaartsector om een bijdrage te leveren aan een verbetering van de milieuprestaties van schepen. Zo werden technieken getoond om emissies af te vangen en brandstofverbruik te verminderen. Ook konden wij aan boord van de MS Nadorias waar we de hybride lijn konden aanschouwen en hoorden we van de schippers hoe dit project tot stand is gekomen. Door deze en andere technologieën vermindert de CO2-uitstoot met 25-55%, neemt de uitstoot van fijnstof enorm af en worden schadelijke stikstof en zwavel vrijwel uitgebannen. Zo varen schepen milieuvriendelijker en dat is ook nog eens goed voor de portemonnee.

Het is ons duidelijk geworden dat Nederland een goede uitgangspositie heeft om koploper te zijn, dat een vergroeningsagenda voor de scheepvaart meerdere voordelen kent en ook nog eens goederenstromen van ons overvolle wegennet kan halen.

De ochtend werd georganiseerd door oa: EICB, Koninklijke BLN-Schuttevaer, Netherlands Maritime Technology, Koninklijke Metaalunie en met medewerking van tal van andere innovatieve bedrijven.