Initiatief Huitema voor “groene kunstmest” breed gesteund

Source: J. (Jan) Huitema i, published on Thursday, April 21 2016, 11:03.

Een ruime meerderheid van de landbouwcommissie van het Europees Parlement, waaronder ook de groene fractie, steunde de oproep van Jan Huitema om mineralenconcentraten als een kunstmestvervanger toe te laten.

Door Nederlandse innovaties kunnen mineralen worden gezuiverd uit dierlijke mest. Dit mineralenconcentraat kan vervolgens gebruikt worden als vervanger voor kunstmest. Europese wetgeving staat dit nog niet toe. Huitema: “Het is van de zotte dat Nederlandse boeren dierlijke mest moeten afvoeren en vervolgens kunstmest moeten kopen. Het gebruik van mineralenconcentraat levert een geweldige bijdrage aan de kringloopeconomie, maakt ons minder afhankelijk van kunstmest en kan boeren geld schelen. Bovendien is het goed voor het milieu: voor het maken van kunstmest verstoken we veel gas en importeren we kostbare mineralen.”

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Jan Huitema (VVD)

Eerder al haalde hij zijn Europese collega’s naar Nederland om ze de Nederlandse innovatiekracht met eigen ogen te laten zien. Huitema’s initiatief komt op een uitgelezen moment: momenteel wordt bekeken of mineralenconcentraat als een kunstmestvervanger kan worden aangemerkt, een lang wetgevend proces. Huitema: “De landbouwcommissie heeft de seinen op groen gezet, een belangrijke eerste stap. We moeten kunstmest kunnen gaan maken uit dierlijke mest. “