Stand.nl: Nederland moet veel luider protesteren tegen Erdogan

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Monday, April 25 2016.

De Nederlandse columnist Ebru Umar is dit weekend in Turkije opgepakt vanwege kritische tweets over de Turkse president Erdogan. Na een nacht en ochtend verhoor en voorgeleiding werd de columniste weer vrijgelaten. Ze mag het land echter nog niet verlaten.

Premier Rutte en minister Koenders bellen geregeld met hun collega’s, maar komen publiekelijk niet verder dan dat “ze de zaak betreuren” en dat ze hebben gewezen op het belang van persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Maar moet de voorzitter van de EU niet meer doen?

Scherpe columns

Tweede Kamerlid Han ten Broeke vindt van wel. Volgens Ten Broeke moet Nederland veel helderder laten doorklinken dat we absoluut niet marchanderen met onze principes wat betreft de vrijheid van meningsuiting. ‘Ze hebben gewoon van onze mensen af te blijven,’ aldus Ten Broeke. ‘Ebru Umar schrijft hele scherpe columns en daar kun je van vinden wat je vindt, maar die schrijft ze hier, voor Nederlandse bladen.’ Dat ze dit gewoon mag doen en dat wij daar voor staan, dat wil Ten Broeke horen van onze regering. ‘Als ik hoor dat minister Bussemaker het 'een beetje bizar' vindt, is dat te makkelijk’ zegt Ten Broeke.

Fatsoen

Volgens Ejder Kӧse, advocaat en voorzitter van de Turkse Juristen Vereniging, kun je niet elke dag 500.000 Turkse Nederlanders - die hier gewoon naar hun school en werk gaan - blijven provoceren en blijven beledigen. ‘We moeten gewoon fatsoenlijk naar elkaar zijn.’ Volgens Kӧse heb je niet het recht om iemand te beledigen.

Toen Mehmet Cerit, hoofdredacteur van Zaman Vandaag twitterde over de arrestatie van Ebru Umar, kreeg hij direct het verwijt dat hij atheïst of een islam-basher zou zijn. Cerit is geen fan van Umar, maar hier gaat het om de vrijheid van meningsuiting.

De uitzending kunt u hier terugluisteren

Stand.nl