VVD en CDA willen opheldering over arrestatie Ebru Umar

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Monday, April 25 2016.

Metro-columniste Ebru Umar werd zaterdagavond in Turkije opgepakt vanwege kritische tweets aan het adres van president Erdogan. Ze is inmiddels weer vrijgelaten, maar mag Turkije voorlopig niet uit.

Premier Rutte heeft al contact gehad met zijn collega Davutoğlu, "om druk op de zaak te houden". CDA-kamerlid Raymond Knops raakte in discussie met Han ten Broeke van de VVD, want de Turkijedeal moet volgens Knops van tafel.

Knops: "De tactiek van intimidatie die Erdogan continu hanteert zorgt voor een inperking van de vrijheid van meningsuiting. Kortom: alles waar Nederland voor staat. het feit dat er nu een deal is met Turkije vanuit Europa, geeft ook te denken. Tusk heeft gezegd dat niemand het recht heeft Turkije te bekritiseren. Of terwijl: we hebben een deal, dus we mogen geen kritiek hebben. "

Volgens Ten Broeke was Knops te snel met het versturen van kritische Tweets: "We hebben de goede gewoonte dat wanneer mensen gevangen zijn genomen, je het ministerie van Buitenlandse Zaken even zijn gang laat gaan. We weten ondertussen dat er intensief contact is geweest, zowel door Rutte als Koenders."

Ten Broeke is het in de kern wel eens met Knops. "Dat je een deal hebt betekent natuurlijk niet dat je gaat onderhandelen over kernprincipes die wij hier hanteren, zoals de vrijheid van meningsuiting. Nederland is hierin heel zuiver."

Luister hier het fragment terug

BNR Nieuwsradio