D66: Europa moet geloofwaardig pleitbezorger persvrijheid blijven

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Wednesday, April 27 2016, 2:10.

D66 wil dat Europa meer gaat doen om de persvrijheid te garanderen, en om censuur en propaganda in binnen- en buitenland het hoofd te bieden. De wereldwijde persvrijheid daalde in 2015 tot het laagste niveau in de afgelopen twaalf jaar. Vooral in het Midden-Oosten en in Turkije is de persvrijheid in vrije val. Dit blijkt uit het rapport ‘Freedom of the Press’ van Freedom House en Free Press Unlimited vandaag.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake: “Europa moet laten zien dat de persvrijheid één van onze kernwaarden is, die we niet verkwanselen om economische of strategische belangen. Helaas zien we nu dat bijvoorbeeld Turkije autoritaire neigingen naar de EU exporteert in plaats van dat de EU vrijheid van meningsuiting in Turkije mogelijk maakt. Dat is de wereld op zijn kop.”

Persvrijheid 2.0

Schaake pleit voor meerdere concrete stappen die Europa moet zetten om geloofwaardig pleitbezorger van persvrijheid te blijven. “Geen Europese wetten aannemen die de geprivatiseerde censuur van online content door Twitter of YouTube mogelijk maken. Activisten en journalisten trainen in het gebruik van anonimiseringstools en versleutelingstechnieken om veilig online te kunnen werken. Daarnaast moet de EU een einde maken aan de export van Europese spionage technologieën. Het moet gedaan zijn met het in de gaten houden van journalisten, bloggers of dissidenten door dictatoriale regeringen”, aldus de D66′er.

Tags: democratie, persvrijheid, rol EU in de wereld

Laat opmerkingen en commentaar formulier

Tonen geen opmerkingen en commentaar formulier

Geen reacties

Breng de conversatie op gang door op dit artikel te reageren!

Schrijf een reactie

Naam *

E-mail (wordt niet gepubliceerd) *

Website

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: