Initiatief tegen kernbom is kansloos

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Tuesday, April 26 2016.

De Amerikaanse kernwapens die op de luchtmachtbasis in Volkel liggen zijn „zo nuttig als de tepels van een mannetjesvarken”, zei Frans Timmermans (PvdA) toen hij nog Tweede Kamerlid was. Oud-premier Ruud Lubbers (CDA) noemde het twintigtal tactische B61-bommen „malle dingen” die „absoluut zinloos” zijn. Barack Obama zei bij zijn aantreden als president te streven naar een wereld vrij van nucleaire wapens. De Verenigde Staten zou de „road to zero” inslaan. Een burgerinitiatief om Nederland zo snel mogelijk te ontdoen van kernwapens vergaarde ruim 45.000 handtekeningen.

Eerder deed de Tweede Kamer behoorlijke pogingen om af te komen van de Nederlandse kernwapentaak, die is afgesproken binnen de NAVO.

Geen eenzijdige ontwapening

Maar het Amerikaanse Congres sloeg het Nederlandse verzoek in de wind en geeft de komende jaren miljarden uit aan onderhoud en vervanging van verouderde kernwapens die in Europa zijn gestald. Het Nederlandse kabinet sloeg de JSF-motie in de wind. Gelukkig maar, vindt Han ten Broeke (VVD). „De noodzaak van nucleaire ontwapening is groter dan ooit. Maar het heeft geen enkele zin dit eenzijdig te doen als Rusland nucleaire wapens juist weer een belangrijkere positie geeft in de nieuwe veiligheidsstrategie.”

Lees het hele artikel in NRC Handelsblad (abo) of via Blendle

Op 28 april 2016 vanaf 11.30 uur plenair debat over

Burgerinitiatief Teken tegen kernwapens