Discussie over 'de bom' laait op

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Thursday, April 28 2016.

Kernbommen in ons land zijn zo nuttig als tepels op een mannetjesvarken, zei oud-PvdA-Kamerlid Frans Timmermans al. Toch liggen ze er nog steeds - al weten we dat officieel niet. Vredesorganisatie PAX pleit voor een verbod. Hoewel de Tweede Kamer tegen kernwapens is, zal dat er niet komen.

Het is een onderwerp waarvoor je moeilijk tegenstanders vindt: een kernwapenvrije wereld. Vandaag praat de Tweede Kamer over het burgerinitiatief voor een kernwapenverbod in Nederland, waarvoor vredesorganisatie PAX zo'n 60.000 handtekeningen wist op te halen. Een lastig debat, vooral omdat de kernwapens die al dan niet op vliegbasis Volkel liggen eigenlijk strikt geheim zijn.

De andere partijen - en dus de overgrote meerderheid - zien het niet zitten. De huidige situatie in de wereld, en met name de rol van Rusland, wordt als argument aangedragen. Het land heeft aangekondigd het kernwapenarsenaal uit te breiden. Nu er mogelijk een nieuwe Koude Oorlog dreigt, is dit niet het tijdstip om over een verbod te praten.

,,Dat kunnen we ons niet permitteren," vindt VVD-Kamerlid Han ten Broeke. ,,Het is een soort tango: de tegenpartij moet wel meedoen als je gaat ontwapenen. Als je dat eenzijdig doet, leidt dat niet tot meer, maar mínder veiligheid." De christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP zien ook niks in een 'verbeter de wereld, begin bij jezelf'-aanpak. ,,Je moet niet als enige je pistool weggooien," klinkt het bij de SGP.

Lees het hele artikel in het AD of via Blendle