Werk dat kanker veroorzaakt is onacceptabel

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Thursday, April 28 2016, 4:41.

Op International Workers Memorial Day staan we in Europa stil bij werknemers die hun leven hebben verloren als gevolg van een ongezonde of gevaarlijke werkomgeving. Een eeuw geleden waren dat vooral nog mijnwerkers en fabrieksarbeiders die onder vreselijke omstandigheden door ongelukken om het leven kwamen. Op dit moment zijn er werknemers die ernstige ziektes oplopen of zelfs hun leven verliezen, omdat ze blootgesteld worden aan giftige en kankerverwekkende stoffen. De recente onthullingen van kankerverwekkende camouflageverf bij defensie en de Dupont fabriek in Dordrecht laten zien dat deze misstanden nog steeds kunnen plaatsvinden.

In Europa is er nog heel veel werk te verzetten om ervoor te zorgen dat mensen op een veilige manier hun werk kunnen doen. Het is onacceptabel dat er jaarlijks honderdduizend mensen sterven aan kanker die veroorzaakt is door giftige stoffen op de werkplek. De Europese Commissie werkt momenteel aan een herziening van de wetgeving rondom kankerverwekkende stoffen. De vijftig meest gebruikte kankerverwekkende stoffen op het werk dienen een Europese bindende grenswaarde te krijgen, werknemers in heel Europa zijn dan beter beschermd tegen dit grote onheil.

Dit is een stap in de goede richting, maar niet goed genoeg. De commissie doet namelijk nog niets met de zogenaamde reprotoxische stoffen. Deze stoffen zijn de oorzaak van doodgeboortes, misvormingen, als mede onvruchtbaarheid bij mannen en vrouwen.

Samen met alle Europese vakbonden, waaronder ook de FNV, blijf ik strijden voor een echt veilige werkplek. We mogen niet accepteren dat er zoveel onnodige slachtoffers vallen. Daarom moet de commissie met voorstellen komen die ervoor zorgen dat het aantal slachtoffers van giftige en kankerverwekkende stoffen naar nul gaat.

Agnes Jongerius