TTIP-leaks: Bij ‘uitverkoop’ Europa geen TTIP - Main contents
Een TTIP-verdrag tussen de VS en de EU mag onder geen beding leiden tot een verwatering van Europese waarden en normen. De vandaag via Greenpeace uitgelekte stukken maken pijnlijk duidelijk hoe ver de standpunten van Europa en Amerika uiteen liggen. Koste wat het kost moeten voorkomen worden, dat het handelsverdrag leidt tot een uitverkoop van Europa.
Dat zegt Agnes Jongerius in reactie op de vele documenten, die Greenpeace vandaag over de TTIP-onderhandelingen openbaar heeft gemaakt. De documenten geven een inkijk in de onderhandelingen tussen de EU en de VS, die achter gesloten deuren worden gevoerd.
PvdA Europarlementariër Agnes Jongerius reageert scherp op de onthullingen: ´Er is altijd gezegd dat onze Europese standaarden niet worden verlaagd door TTIP. We willen een afstemming van de regels naar het hoogste niveau. Het is als water dat naar het hoogste punt stroomt; ik laat me graag verrassen, maar ik zie dat niet snel gebeuren. Nu blijkt uit de gelekte TTIP-documenten dat de Amerikaanse eisen mijlenver van de Europese inzet afliggen. Ik zie niet hoe je dit kunt overbruggen zonder water bij de wijn. En dat mag in geen geval gebeuren”.
Uit de TTIP-leaks blijkt, dat er wordt gewerkt aan de wederzijdse erkenning van producten. Als de VS hier zijn zin krijgt, zou het strenge toezicht in Europa op voedselveiligheid, chemische stoffen en milieunormen, gebaseerd op het zogeheten ‘voorzorgbeginsel’, niet van toepassing zijn voor Amerikaanse producenten. Dat zou tot gevolg kunnen hebben, dat genetisch gemodificeerd voedsel, hormoonvlees of chemische stoffen, die gevaarlijk zijn voor werknemers, alsnog op de Europese markt terecht komen.
´Er is de keiharde toezegging gedaan door zowel eurocommissaris Malmström als minister Ploumen, dat aan de Europese normen en standaarden niet wordt getornd. Uit de nu gelekte stukken blijkt, dat de VS in een hele andere richting gaat. Ook qua investeringsbescherming zitten de Amerikanen niet te wachten op het vervangen van de private ISDS-tribunalen door een openbaar systeem van publieke rechters. Voor mij staat klip en klaar vast: een TTIP, dat de Europese bescherming van consumenten en werknemers ondermijnt, kan niet op mijn stem rekenen. Nog liever geen verdrag met de Amerikanen dan Amerikaanse toestanden in Europa.´ aldus Jongerius.
(persbericht 2 mei 2016)