Vragen over de inzet van de Nederlandse F16’s boven Syrië

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Tuesday, May 3 2016.

Vragen namens de leden van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken aan de ministers van defensie en Buitenlandse Zaken over de inzet van de Nederlandse F16’s boven Syrië (ingediend 3 mei 2016).

Vraag 1

Hoeveel sorties hebben de Nederlandse F16's tot nu toe precies boven Syrië uitgevoerd? Hoe vaak is het luchtwapen hierbij exact ingezet?

Vraag 2

Wanneer was bij de minister van Defensie bekend dat het ontbreken van SatCom een beperkende factor is voor de inzetbaarheid van Nederlandse F-16s boven (Oost-)Syrië?

Vraag 3

Waarom is deze beperkende factor niet gemeld in de artikel 100 brief, tijdens de technische briefing, in antwoord op feitelijke vragen, tijdens het AO, in de voortgangsbrief of daarna?

Vraag 4

Overweegt de minister actie te nemen om deze beperking op te heffen? Zo ja, op welke termijn?

Welke stappen zijn daarvoor nodig? Welke kosten zijn daaraan verbonden?

Vraag 5

Wanneer heeft België formeel besloten dan wel zal het besluiten over aflossing van de Nederlandse F16's? Is voorzien dat hun F16's eveneens inzetbaar zullen zijn boven Syrië? Zo ja, beschikken de Belgische F16's wel over SatCom?

Vraag 6

Eveneens kwam de commissie ter ore dat de levering van non-lethal equipment zoals communicatieapparatuur ter uitrusting van de door Nederland getrainde Peshmerga (zes) maanden heeft geduurd en dat dit vanwege aanbestedingsregels ook zou kunnen gelden voor de anti-IED equipment, terwijl 70% van de slachtoffers onder de Peshmerga veroorzaakt wordt door IED's van ISIS. Kan het ministerie de aanschaf van deze apparatuur versnellen?