Waarom worden de Nederlandse F16's nauwelijks ingezet boven Syrië?

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Tuesday, May 3 2016.

Nederlandse F16's vliegen amper boven Syrie. Dat concludeert een Kamerdelegatie die in het conflictgebied op bezoek was. De straaljagers komen nauwelijks in actie boven Syrië dat ze niet de juiste communicatieapparatuur hebben. Han ten Broeke, Kamerlid voor de VVD, licht toe.

Lees verder en luister het fragment terug

Zie ook

Dit is de dag - Nederland nauwelijks in actie boven Syrie (terugluisteren)

Nederlandse F16's worden nauwelijks ingezet boven oost Syrie, omdat ze niet beschikken over satellietcommunicatie die de Amerikaanse toestellen wel hebben. Tweede Kamerleden Han ten Broeke (VVD) en Michiel Servaes (PvdA) willen opheldering van Minister Hennis. Bij Dit is de Dag zijn te gast samen met oud F16 piloot Rob de Rave, als Defensie specialist verbonden aan het The Hague Centre for Strategic Studies.

De Telegraaf - ’Hennis heeft wat uit te leggen’

Ook de VVD heeft nog veel vragen voor Hennis. „Dat van die satellietcommunicatie wisten we niet. De minister moet maar duidelijk maken hoe dat precies zit”, aldus VVD-Kamerlid Ten Broeke. Wel is hij veel minder verbaasd over het feit dat Nederlandse straaljager vooral boven Irak worden ingezet. „Ze moeten keuzes maken en het soort missies boven Irak kan Nederland heel goed doen. Daarin zijn we nummer drie”, aldus Ten Broeke.

Maar de VVD heeft juist lang geijverd voor inzet van de Nederlandse F-16’s boven Syrië. Het was coalitiepartner PvdA die lange tijd grote bezwaren had. Ten Broeke: „We zetten de F-16’s in waar ze het meest effectief zijn. Dat men zich op Irak concentreert is goed voorstelbaar.”

NRC.nl - F-16’s bombarderen amper boven Syrië

Han ten Broeke (VVD) kan “een licht gevoel van gêne niet onderdrukken” dat hij en de rest van de Kamer hiervan niet op de hoogte waren.

ND.nl - Defensie: F16´s kunnen worden ingezet

NOS.nl - Nederlandse F-16 nauwelijks ingezet boven Syrie

Kamervragen

Vragen over de inzet van de Nederlandse F16’s boven Syrië

Aanvullende informatie

Aanvullende artikel 100-brief Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen ISIS

(29 januari 2016)

“De coalitie zal daar waar nodig close air support operaties kunnen uitvoeren ten gunste van gematigde gewapende Syrische oppositiegroepen die strijden tegen ISIS. Daarmee zal ISIS in deze fase nog niet worden verdreven uit Syrië. Hiervoor zijn uiteindelijk meer lokale grondtroepen noodzakelijk. Wel zal de organisatie steeds meer moeite krijgen om de strijd in Irak en Syrië voort te zetten en wordt het zogenoemde kalifaat steeds verder ontmanteld. Dit heeft ook tot voordeel dat het normaliseren van het gebied makkelijker verloopt in het geval dat een politieke oplossing voor Syrië wordt bereikt.”

“Door de caveat op het vliegen boven (Oost-)Syrië gedeeltelijk op te heffen, levert Nederland een specifieke bijdrage gericht op de aanvoerlijnen naar Irak en daarmee het aantasten van het handelingsvermogen van ISIS. Hiermee wordt de coalitie in staat gesteld om dure wapensystemen flexibeler in te zetten. Jachtvliegtuigen zijn en blijven schaars in de coalitie. Door een flexibelere inzet, kan er meer rendement worden gehaald uit het geheel. Coalitiepartners die het luchtwapen in Irak inzetten, doen dit intussen ook in Syrië. Daarnaast vult Nederland een coalitiebehoefte aan precisiemiddelen in. Nederland beschikt naast de VS als enige coalitiepartner over zogenoemde small diameter bombs waarmee ISIS-doelen in bebouwd gebied kunnen worden uitgeschakeld met minimale risico’s op nevenschade. Tot slot is de kwaliteit van de vliegers van belang.

Nederland krijgt regelmatig de leiding bij het uitvoeren van luchtoperaties. De duur van de Nederlandse inzet is ongewijzigd, namelijk tot juli 2016. Onder voorbehoud van politieke besluitvorming zal België de Nederlandse inzet daarna overnemen voor de duur van een jaar.

Het uitbreiden van het inzetgebied van de F-16’s heeft geen additionele operationele gevolgen. De manier van werken van de Nederlandse F-16’s boven Syrië wijkt niet af van de huidige werkwijze boven Irak. Waar strategische locaties in aanvoerlijnen zich bevinden in bebouwde gebieden dienen uiterste zorgvuldigheid en nauwkeurigheid alsmede proportionaliteit voorop te staan. Als aan die strenge toets niet volledig kan worden voldaan, worden dichtbevolkte gebieden vermeden.

Voortgangsrapportage Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen ISIS

(29 april 2016)

“Nederlandse inzet in luchtcampagne

In Irak richt de luchtcampagne van de anti-ISIS coalitie zich op het ondersteunen van operaties van de Iraakse strijdkrachten in de provincie Anbar en de voorbereiding op de herovering van Mosul. In Syrië richt de luchtcampagne van de coalitie zich hoofdzakelijk op het verstoren van de grensoverschrijdende aanvoerlijnen van Oost-Syrië naar Irak, met name richting Mosul, en op het isoleren van militaire hoofdkwartier van ISIS in Raqqa via aanvallen op aanvoerlijnen naar die stad.

Sinds de in de aanvullende artikel 100-brief aangekondigde uitbreiding van het inzetgebied naar Oost-Syrië hebben de Nederlandse F-16’s daar enkele missies uitgevoerd, gericht op het uitschakelen van ISIS-opslagplaatsen, -stellingen en IED-fabrieken langs de aanvoerlijnen naar Irak. In Irak zijn de F-16’s voor het merendeel ingezet ter ondersteuning van de grondtroepen in Anbar en in Noord-Irak. In zowel Irak als Syrië wordt hetzelfde zorgvuldige doelselectieproces gehanteerd. Hierbij heeft het minimaliseren van nevenschade voor alle coalitiepartners de hoogste prioriteit.”

Vragen over de inzet van de Nederlandse F16’s boven Syrië