Vragen over het testen van een ballistische middellange afstandsraket door Iran

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Monday, May 9 2016.

Vragen van het lid Ten Broeke (VVD) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het testen van een ballistische middellange afstandsraket door Iran (ingediend 9 mei 2016).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht “Iran says tested mid-range ballistic missile two weeks ago: Tasnim”? 1)

Vraag 2

Kunt u bevestigen dat Iran twee weken geleden een ballistische middellange afstandsraket heeft gelanceerd voor een test? Kan de door Iran geclaimde nauwkeurigheid van deze raket eveneens worden bevestigd? Graag een toelichting.

Vraag 3

Klopt het dat de geteste raket een bereik heeft van 2.000 kilometer, waarmee het Israël en zelfs Oost-Europa kan bereiken?

Vraag 4

Is deze lancering - evenals lanceringen in oktober en december 2015 en maart 2016 - opnieuw een schending van VN-Veiligheidsraadresolutie 1929 of 2231? Graag een toelichting.

Vraag 5

Welke consequenties hebben de drie eerdere lanceringen tot nu toe concreet gehad voor Iran? Welke rol heeft Nederland daarbij gespeeld?

Vraag 6

Op welke wijze is tot nu toe kenbaar gemaakt dat Nederland deze lanceringen afkeurt? Gaat u de eerstvolgende Raad Buitenlandse Zaken gebruiken om u ongenoegen kenbaar te maken?

Vraag 7

Hoe hebben andere landen gereageerd op deze laatste lancering? Bent u voornemens u hard te maken voor het aanhangig maken van deze test bij de VN-Veiligheidsraad door één van de permanente leden daarvan? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?

Vraag 8

Bent u het met de VVD-fractie eens dat deze reeks lanceringen verontrustend zijn, helemaal in het licht van de instabiele situatie van het Midden-Oosten en de rol die Iran daarbij speelt? Op welke wijze spant Nederland zich in om de Iraanse dreiging in te perken? Graag een toelichting.

Vraag 9

Tijdens een handelsmissie naar Iran heeft minister Kamp gepleit om de belemmeringen op te heffen die nu nog voor het financiële systeem bestaan, zodat op termijn het betalingsverkeer tussen Iran en Nederland weer helemaal mogelijk wordt. Waarom heeft de heer Kamp dit toegezegd? Wat is Nederland voornemens te doen om dit mogelijk te maken? Hoe gaat u een kritische houding op het ballistische programma verenigen met het versoepelen van handelsregime jegens Iran? Graag een toelichting.