Yanis Varoufakis zot én ziener

Source: P.J.G. (Paul) Tang i, published on Tuesday, May 10 2016.

Foto flickr/Marc Lazano

De ministers van financiën hebben het blikje twee weken vooruit getrapt: 24 mei neemt de eurogroep een beslissing over Griekenland. Eén ding lijkt helder: de Griekse schuldenberg is onhoudbaar, en zonder vergaande maatregelen krabbelt Griekenland niet uit het dal.

Verschillende opties zoemen rond: verlichting, herstructurering. Het IMF bepleitte zelfs kwijtschelding. Want niemand zit te wachten op nog een vierde, vijfde of zesde steunpakket. De Griekse economie moet weer op eigen benen staan. Baanbrekende ideeën zijn daarom nodig. Het kan geen kwaad terug te grijpen naar de plannen van ex-minister Yanis Varoufakis. Oké, zijn stijl was lomp en belerend, maar veel van zijn voorstellen doen ter zake.

Zo was hij het die voorstelde dat de rente op staatsobligaties gekoppeld moest worden aan groei, zodat Griekenland bij tegenslag niet automatisch gedwongen wordt te bezuinigen. En was hij voorstander van een plafond op rente en aflossingen, voor meer duidelijkheid aan markten en kiezers.

Yanis Varoufakis is vaak weggezet als joker, en dat had hij zeker aan zichzelf te danken. Maar sommigen van zijn ideeën verdienen het om serieus bekeken te worden.