D66: Serieus plan voor gedumpte goederen uit China cruciaal

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Thursday, May 12 2016, 1:09.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake wil dat Europa op een geloofwaardige manier omgaat met handelspartner China. Vandaag neemt het Europees Parlement een resolutie aan over hoe we na 2016 met gedumpte producten op de Europese markt om moeten gaan. China houdt kunstmatig prijzen laag of produceert te veel, en ‘dumpt’ die goederen op de Europese markt. Daar moet de EU maatregelen tegen kunnen treffen.

Na 2016 vervalt een clausule in de Wereldhandelsorganisatie waardoor er een nieuwe methode nodig is om de Europese markt te beschermen. Schaake: “Dit is een complex probleem met meerdere facetten, we moeten kijken naar de juridische implicaties, er zijn grote belangen voor de Europese industrie, maar ook voor onze handelsrelatie met China, één van onze belangrijkste handelspartners.”

Gebalanceerd voorstel

De Europese Commissie is bezig met het formuleren van een voorstel voor hoe de EU in de toekomst om moet omgaan met goederen die tegen te lage prijzen op de Europese markt worden gebracht vanuit China. Schaake: “Het is slecht dat de discussie nu pas op gang komt, we weten al 15 jaar dat dit moment eraan komt, dus de Commissie is rijkelijk laat. Het is zaak dat er nu zo snel mogelijk een gebalanceerd voorstel komt waarin de belangen van de zware industrie, maar ook die van importeurs en transporteurs, die toegang moeten hebben tot goederen uit het buitenland, worden meegenomen.”

Internationale verplichtingen

Doordat er eind 2016 een clausule vervalt, is het duidelijk dat er in elk geval iets moet gebeuren aan Europese wetgeving. Schaake: “Als Europa niks doet, dan zal China ons waarschijnlijk voor het hof van de Wereldhandelsorganisatie dagen. De kans is zeer aanwezig dat we die zaak verliezen. Dan moeten we alsnog een nieuwe aanpak ontwikkelen. Daarmee zouden we in feit Europese beslissingsbevoegdheid outsourcen aan de WHO, een ultiem zwaktebod. Bovendien, als we andere landen aan internationale verplichtingen houden, moeten we zorgen dat we dat zelf ook doen.”

Kijk hier de interventie van Marietje Schaake in het plenaire debat over China.

Lees hier een blog van Marietje Schaake over gedumpte goederen uit China.

Laat opmerkingen en commentaar formulier

Tonen geen opmerkingen en commentaar formulier

Geen reacties

Breng de conversatie op gang door op dit artikel te reageren!

Schrijf een reactie

Naam *

E-mail (wordt niet gepubliceerd) *

Website

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: