Bescherm de Europese industrie tegen oneerlijke concurrentie uit China - Main contents
Het Europees Parlement heeft vandaag met een grote meerderheid voor een resolutie gestemd om China geen markteconomie status te geven. Als China deze status wel krijgt is de Europese industrie niet meer beschermd tegen oneerlijke concurrentie uit dit land. Hierdoor staan miljoenen Europese banen op het spel, waaronder banen in de Nederlandse fietsindustrie.
In China wordt een groot deel van de industrie zwaar gesubsidieerd door de overheid. Veel producten kunnen daardoor tegen kunstmatig lage prijzen van de hand worden gedaan. Zo had China in 2015 een enorm overschot aan staal en dat werd voor lage prijzen aan Europa verkocht. ‘Dumping’ heet dat in economisch jargon. Met China is dit aan de orde van dag. Bijna de helft van de ruim honderd Europese anti-dumping zaken gaat om zaken tegen China.
Op dit moment heeft Europa nog wapens in handen om deze zogenaamde prijsdumping tegen te gaan. Maar als we nu niet de juiste maatregelen nemen kan de Europese industrie niet meer voldoende beschermd worden. China claimt op basis van afspraken bij de Wereldhandelsorganisatie de status van vrijemarkteconomie te moeten krijgen. Maar China is helemaal geen markteconomie. De industrie ontvangt enorme bedragen aan staatssteun en er is geen onafhankelijke en controleerbare financiële sector. Daarnaast ontbreken zelfs basale arbeidsrechten, vakbondsvorming is niet toegestaan, en als iemand zijn mond opendoet is de kans groot dat deze opgepakt wordt. Hierdoor kan China goedkoop produceren en Europese bedrijven en banen wegconcurreren.
De belangen zijn groot. In de Engelse staalindustrie zijn al tienduizenden banen verloren gegaan en ook in andere Europese landen staan de marges onder zware druk. Ook voor Nederland zijn de risico’s groot. Ik was onlangs in Heerenveen bij de Batavusfabriek. Zij lopen kans uit de markt geprijsd te worden door zwaar gesubsidieerde Chinese producten. Precies hetzelfde is gebeurd bij de fietsindustrie in de Verenigde Staten. Het is dan ook geen wonder dat de Amerikanen en de meeste andere grote mogendheden wel maatregelen nemen.
Het gedrag van China vraagt om een sterke tegenreactie. De Europese Unie moet pal staan voor eerlijke concurrentie, waarbij arbeidersrechten en milieu gerespecteerd worden. We moeten werken aan goede instrumenten om de handel, onze industrie en werknemers te beschermen. Alleen zo voorkomen we dat we het afvoerputje voor goedkope producten worden.
Agnes Jongerius