Vooruitblik Europese delegatie Turkije

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Thursday, May 12 2016, 1:53.

Komende week reizen we met een delegatie van de mensenrechten commissie naar Turkije.

Nu er vrijwel elke dag zorgwekkende berichten uit het land komen, van de behandeling van vluchtelingen tot geweld in het Zuidoosten, maar ook over persvrijheid, is er veel te bespreken.

In de eerste plaats ontmoeten we parlementariërs, maar ook spreken we met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, ministers, en andere relevante gesprekspartners. Vaak begint een officieel bezoek met een briefing door de EU Ambassadeur en die van de lidstaten. In het vliegtuig lezen we de uitgebreide briefing om goed voorbereid te beginnen en laatste ontwikkelingen scherp te hebben.

Het Europees Parlement onderhoudt relaties met landen over de hele wereld. Elke Europarlementariër zit in twee delegaties. In mijn geval, ben ik Vicevoorzitter van de Delegatie voor relaties met de VS, en lid van de Delegatie voor relaties met Iran.

Maar veel officiële reizen worden ook juist vanuit de vak commissies georganiseerd. Laatst reisden we met de handelscommissie naar Canada om over het zojuist afgeronde handelsverdrag met dat land te spreken. Dat werd nog een ingewikkeld bezoek. Niet vanwege het verdrag, want daarvoor bestaat in Canada brede steun. De Liberale Minister voor Handel, Chrystia Freeland, durfde zelfs de weddenschap aan dat het verdrag unaniem wordt aangenomen. In het Europees Parlement zal dat vermoedelijk niet lukken.

Het bezoek aan Canada werd gedomineerd door uitspaken in de Canadese media van Marine Le Pen, die ook mee was op de delegatie. Die waren vooral gericht op de Franstalige Canadezen, maar natuurlijk ook op haar eigen achterban. Hierdoor werden een aantal van onze afspraken helaas afgezegd. De regering van de deelstaat Québec voerde een anti-populistische campagne, en wilde niet voor het karretje van Le Pen worden gespannen. Zo blijkt dat de bezoeken van Europarlementariërs aan andere landen soms ook gevoelig kunnen zijn. Onder de huidige omstandigheden zal dat in Turkije ook het geval zijn.

In Turkije zullen ongetwijfeld nieuwe uitdagingen ontstaan, en hopelijk waardevolle gesprekken worden gevoerd. Het parlement heeft een doorslaggevende stem als het gaat om thema’s die direct relevant zijn voor de relatie met Turkije. Van handelsbetrekkingen tot visa liberalisatie, maar ook over toetreding en de weg daar naartoe. Met deze delegatie kunnen we aan de ene kant meer informatie verzamelen om die beslissingen op te baseren, maar tegelijkertijd ons eigen (Europese) standpunt op bepaalde zaken overbrengen aan de Turken.

Het Europees Parlement nam eerder dit jaar een stevige resolutie aan over de zogenaamde deal die Frans Timmermans en Mark Rutte sloten met de Turkse regering over vluchtelingen. We riepen op afspraken die moeten leiden tot een betere opvang voor Syrische vluchtelingen los te koppelen van toetreding en visa liberalisatie. Ook benadrukten we dat de rechtstaat gerespecteerd moet worden, en ook mensenrechten en fundamentele vrijheden. Die boodschap zullen we zeker herhalen in Turkije.

Turkije is een belangrijke buur voor de EU, maar staat onder leiding van een President die steeds autoritairder wordt. Dat heeft geleid tot een koers waarbij Turkije steeds verder afdrijft van de EU. De afgelopen weken kwamen de ontwikkelingen in Turkije nog wat dichterbij. Nederlandse journaliste Ebru Umar werd vastgezet, net als zo veel Turkse journalisten en burgers. Ook kwamen vandaag berichten naar buiten waarin Human Rights Watch beweert dat vluchtelingen worden aangevallen, of dat Syrische kinderen in fabrieken moeten werken. Ik ben benieuwd wat onze Turkse collega’s daarover te zeggen hebben.

Hoewel we veel werk doen in Nederland, en helaas al veel reizen naar het parlement in Brussel of Straatsburg, gaan we ook direct naar plekken waar relevante gebeurtenissen voor de EU zich afspelen. Komende week dus Turkije. Op mijn website en sociale media zal ik zoals altijd verslag doen!

Tags: Buitenlandse Zaken, censuur, democratie, EU, Europees Parlement, mensenrechten, rol EU in de wereld, Turkije

Laat opmerkingen en commentaar formulier

Tonen geen opmerkingen en commentaar formulier

Geen reacties

Breng de conversatie op gang door op dit artikel te reageren!

Schrijf een reactie

Naam *

E-mail (wordt niet gepubliceerd) *

Website

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: