Waarom de Kamer debatteert over de invloed van Turkije in Europa

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Wednesday, May 18 2016.

In WNL Nu al Wakker blikt Han ten Broeke vooruit op het debat dat vanmiddag wordt gehouden in de Tweede Kamer. Aanleiding voor het dbat is de arrestatie en (voorlopige) vrijlating van de columniste Ebru Umar in Turkije, maar voor Han zou het debat ook moeten gaan over of Turkije de vrijheid van meningsuiting in Nederland beïnvloedt.

Luister hier het gesprek terug (vanaf 1.48 min.)

Lees ook

NU.nl: Waarom de Kamer debatteert over de invloed van Turkije in Europa

Hoewel Ebru Umar inmiddels terug is in Nederland, is de aanklacht tegen de columniste nog niet van tafel. De Tweede Kamer vindt de kwestie exemplarisch voor de benarde staat van de persvrijheid in Turkije en maakt zich ook zorgen om de invloed van de Turkse president Erdogan op Turkse Nederlanders.

Woensdagmiddag debatteert de Kamer over de arrestatie, de persvrijheid maar ook over de rol die de migratiedeal met Turkije speelt in de hele kwestie.

Krachtig signaal

Hoewel er vanuit de Kamer lof is voor de inspanningen van het kabinet om Umar vrij te krijgen, worstelen Kamerleden met de vraag wat Nederland eigenlijk kan doen om de Turkse bemoeienis een halt toe te roepen. Verder dan een krachtig signaal richting Ankara komt het kabinet niet.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke is kritisch op dit standpunt van het kabinet. Hij wil weten wat het kabinet heeft gedaan om de Turken duidelijk te maken dat zij zich niet meer met Nederlandse aangelegenheden bemoeien.

"De Nederlandse regering heeft via stille diplomatie geprobeerd om Umar vrij te krijgen, maar ik vind wel dat het kabinet een sterker signaal had moeten afgeven, namelijk dat wij geen bemoeienis van een andere overheid wensen in ons land."

Lees het hele artikel op NU.nl

Nederlands Dagblad: Het debat over Ebru Umar is vooral een handige kapstok

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de arrestatie van de Nederlandse columniste Ebru Umar.Tenminste, dat staat op de agenda. In de praktijk zullen deze vier onderwerpen door elkaar lopen.

In de wandelgangen van de Kamer heerst vooral tevredenheid over de (voorlopige) vrijlating van de columniste, die in Nederland mag afwachten of ze voor de Turkse rechter moet verschijnen. Dat heeft minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) achter de schermen mooi voor elkaar gekregen, klinkt het. ‘Het is goed daar op terug te blikken, al is het maar om te constateren dat het middel van de “stille diplomatie” niet dood is’, aldus VVD’er Han ten Broeke. Een brede meerderheid in de Tweede Kamer wil vandaag in ieder geval vastleggen dat Umar niet uitgeleverd wordt aan Turkije, mocht het zo ver komen.

Lees het hele artikel in het ND (Blendle, € 0,25)