Rutte sluit uitlevering Umar aan Turkije uit

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Thursday, May 19 2016.

Premier Mark Rutte acht het 'echt uitgesloten' dat Nederland Ebru Umar zal uitleveren als Turkije daar binnenkort om zou vragen. De Turken moeten nog besluiten of zij de Turks-Nederlandse columniste gaan vervolgen voor belediging van de Turkse premier Erdogan, maar volgens Rutte zal uitlevering 'alleen al om juridische redenen niet mogelijk' zijn.

De recensies van het kabinetsoptreden rondom Umars arrestatie varieerden. Regeringspartijen VVD en PvdA, evenals SP en D66, prezen het kabinet omdat het Umar via de diplomatieke weg heeft weten terug te halen naar Nederland. Het CDA vond het kabinet aanvankelijk juist 'heel terughoudend'. Het had volgens Kamerlid Raymond Knops veel sneller kunnen reageren en de Turkse ambassadeur moeten ontbieden.

Die kritiek leidde tot irritatie bij coalitie en kabinet (Rutte sprak buiten de microfoon over 'gelul'). VVD-Kamerlid Han ten Broeke wees erop dat CDA'er Maxime Verhagen als minister van buitenlandse zaken 'identiek dezelfde woorden' van afkeuring gebruikte toen PVV-leider Geert Wilders een film in Engeland niet mocht vertonen als zijn opvolger Bert Koenders nu deed in de zaak-Umar. "Verhagen had er alleen twee dagen voor nodig, Koenders een paar uur."

Even daarvoor had Ten Broeke de Kamer al voorgehouden hoe politiek 'geroeptoeter' de diplomatie en daarmee de situatie van Nederlanders in de weg kan zitten. "Wie brult dat we de banden met Turkije moeten verbreken, is bezig met eigen politieke profilering en niet met een Nederlander in de penarie in het buitenland." "Eerst het meisje", zei Ten Broeke richting PVV'er Raymond de Roon, die afspraken met het 'islamofascist' Erdogan stellig afwijst.

Lees het hele artikel in Trouw of via Blendle (€ 0,15)