Persbericht: Parlement steunt verzoek D66 voor debat sancties Iran

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Tuesday, May 24 2016, 1:49.

Op 24 mei 2016 heeft de Internationale Handelscommissie van het Europees Parlement voor een debatverzoek gestemd van o.a. D66-Europarlementariër Marietje Schaake over impact van Amerikaanse sancties op Europese bedrijven is, die zaken willen doen in en met Iran. Als onderdeel van het nucleaire akkoord met dat land werden sancties opgeheven, maar voor Europese bedrijven zijn de nog bestaande Amerikaanse sancties zeer problematisch. Schaake reageert:

“Het nucleaire akkoord met Iran is een kans om het land uit zijn zelf gekozen isolationisme te trekken. Dat is voor Europa een kans, maar vooral van belang voor de Iraanse bevolking en economie. De onduidelijkheid rondom Amerikaanse sancties creëert juridische onzekerheid voor Europese bedrijven en beperkt daarmee de Europese ruimte om een eigen koers te varen. Daarom roepen we de Commissie op om een analyse te maken van de huidige situatie en met de Amerikanen in gesprek te gaan. Bedrijven hebben rechtszekerheid nodig en het moet niet zo zijn dat Amerikaanse sancties de facto Europees beleid bepalen. Als we Iran willen houden aan de afspraken van het nucleaire akkoord, dan moeten de Amerikanen zich ook aan hun kant van de deal houden en de beloofde sancties daadwerkelijk opschorten.”

Naast de stemming over deze vragen aan de Commissie, sprak de Handelscommissie gisteren over een rapport over handelsrelaties met Iran, waarvan Schaake rapporteur is.

“Hoewel het nucleaire akkoord een kans biedt, moet het duidelijk zijn dat handel slechts een klein onderdeel van een bredere agenda. De rol die Iran speelt in de regio is een grote zorg. Een verbreding van de relaties tussen de EU en Iran kan slechts hand in hand gaan met structurele verbeteringen in Iran op het gebied van respect voor mensenrechten. Het land hanteert nog altijd veel te vaak de doodstraf, er zijn geen vrije verkiezingen, vrijheid van meningsuiting wordt niet gerespecteerd en de rechten van vrouwen en minderheden staan zwaar onder druk. Bovendien zijn er grote problemen met corruptie en zijn veel delen van de economie in handen van onderdelen van de staat. Het zou goed zijn als de EU meewerkt aan het herstarten van toetredingsonderhandelingen van Iran tot de Wereldhandelsorganisatie, want daarmee zou het land meer onderdeel worden van het internationale systeem gebaseerd op regels en zouden we ook meer mogelijkheden hebben om Iran aan beloften te houden.”

Voor de mondelinge vraag met betrekking tot de impact van Amerikaanse sancties op Europese bedrijven in Iran klikt u hier.

Laat opmerkingen en commentaar formulier

Tonen geen opmerkingen en commentaar formulier

Geen reacties

Breng de conversatie op gang door op dit artikel te reageren!

Schrijf een reactie

Naam *

E-mail (wordt niet gepubliceerd) *

Website

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: