D66: Politieke deal anti-folter en doodstraf exportcontrole goed nieuws

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Tuesday, May 24 2016, 1:51.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake is blij dat er vandaag een deal is bereikt tussen het Europees Parlement, de Commissie en de Lidstaten om exportcontrole wetgeving te herzien en verstevigen voor goederen die worden gebruikt voor de doodstraf en marteling, zoals elektrische stoelen, knuppels met spijkers en bepaalde soorten handboeien. De politieke overeenkomst werd bereikt na drie maanden van onderhandelingen en zowel het Parlement als de regeringen van lidstaten moeten nog formeel goedkeuring geven.

Schaake: “Het uitbannen van de doodstraf en marteling is een belangrijk doel van het Europees handels- en buitenlandbeleid. De EU veroordeelt de doodstraf en marteling altijd en overal. Daarom is het essentieel dat we een sterk en geloofwaardig beleid hebben om te zorgen dat Europese bedrijven niet bijdragen aan dit soort praktijken. Daarom is het goed dat we een akkoord hebben met het Nederlands voorzitterschap en moeten we zo snel mogelijk zorgen dat deze wetgeving van kracht wordt. Ik heb er vertrouwen in dat dit akkoord een grote meerderheid in het Europees Parlement krijgt.”

Flexibilisering en versterking

De kern van de hervorming van wetgeving is dat die flexibeler en steviger wordt. Ook worden er nieuwe producten toegevoegd. Zo worden medicijnen die kunnen worden gebruikt voor de doodstraf beter gecontroleerd, kunnen de controlelijsten snel worden aangepast, komt er een verbod op advertenties voor verboden goederen en wordt de doorvoer van dit soort goederen door de EU gecontroleerd.

Schaake: “We gaan zorgen dat de EU snel kan reageren op veranderingen in de wereld en op de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Een cruciaal punt is ook dat het verboden wordt om binnen de EU, bijvoorbeeld op wapenbeurzen, te adverteren voor verboden goederen, dat is een groot probleem. De laatste jaren is door initiatieven van bedrijven zelf al gezorgd dat sommige Amerikaanse staten de doodstraf niet konden uitvoeren met dodelijke injecties, die eigen initiatieven zetten we nu vast in de wet.

Mensenrechten

“Het is essentieel dat we de verbinding tussen mensenrechten en handel blijven maken”, zegt Schaake. Ook op andere vlakken pleit zij ervoor dat de EU een streng exportcontrole beleid voert, zoals bij wapenhandel, maar ook dat de EU handelsverdragen alleen sluit met landen in ruil voor harde garanties op het gebied van mensenrechten. “We moeten zorgen dat we als Europa ons economische gewicht gebruiken om onze waarden in het buitenland te versterken en respect voor mensenrechten af te dwingen. Naast de afspraken op papier is er ook politieke moed nodig om andere landen er ook echt aan te houden.”

Laat opmerkingen en commentaar formulier

Tonen geen opmerkingen en commentaar formulier

Geen reacties

Breng de conversatie op gang door op dit artikel te reageren!

Schrijf een reactie

Naam *

E-mail (wordt niet gepubliceerd) *

Website

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: