D66 wil meer ambitie digitaal Europa

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Wednesday, May 25 2016, 1:51.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake wil meer ambitie voor een digitaal verbonden Europa. “Een aantal van de vandaag gepresenteerde voorstellen bevatten goede ideeën. Het vrij verkeer van data, en een einde aan geografische beperkingen op het zien van het eigen journaal in het buitenland of de films en series waarvoor je al betaald hebt met een abonnement, is goed voor consumenten. Er is geen enkele reden te bedenken waarom in 2016 een Duitse website mag weigeren om goederen te verkopen aan Nederlandse gebruikers, of een hogere prijs mag rekenen door je naar een andere versie van hun website te sturen. Dat is pure discriminatie en geen eerlijke concurrentie. Het voorgestelde verbod hierop is een stap in de juiste richting.”

Algoritmes Facebook en Google controleren

De Commissie presenteerde ook haar onderzoek naar de rol van online platforms. Schaake is tevreden dat er geen extra regulering komt voor platformen. “Iedereen denkt daarbij automatisch aan Google en Facebook, maar er zijn heel wat kleinere platforms die vaak last hebben van onnodige extra regelgeving.”

Schaake vindt echter dat de Commissie de verkeerde zaken benadrukt in het onderzoek naar grote platforms zoals Google en Facebook. “In plaats van die bedrijven op te zadelen met de rol van online politieman, zouden we beter afspraken met hen maken hoe we meer inzicht krijgen in hun algoritmes. Die algoritmes beslissen immers wat we te zien krijgen in de nieuwsfeed van Facebook en in welke volgorde we zoekresultaten van Google te zien krijgen. Die algoritmes bepalen ook in welk profiel je past, waardoor je bepaalde advertenties of aanbiedingen te zien krijgt. Om discriminatie, censuur en ongewenste profilering te vermijden, moeten we de gevolgen van die algoritmes kunnen controleren. Alleen zo kunnen we effectief toezicht houden op onze digitale interne markt.”

Lappendeken

D66 vindt de voorstellen nog te erg versnipperd. Schaake: “De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel en de wet- en regelgeving die nodig zijn lopen achter en zijn te weinig toekomstbestendig. We moeten een digitaal verbonden Europese ruimte ontwikkelen, die verder gaat dan alleen een markt, en ook principes zoals netneutraliteit, toegang tot informatie en vrije meningsuiting online waarborgt.”

Schaake is lid van de Global Commission on Internet Governance die een eind rapport over dit onderwerp uitbrengt in juni. Op 16 juni organiseert Schaake een hoorzitting in het Europees Parlement met Google, de Europese Commissie, NGO’s en de Universiteit van Amsterdam.

Laat opmerkingen en commentaar formulier

Tonen geen opmerkingen en commentaar formulier

Geen reacties

Breng de conversatie op gang door op dit artikel te reageren!

Schrijf een reactie

Naam *

E-mail (wordt niet gepubliceerd) *

Website

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: