Laat Griekenland weer op eigen benen staan - Main contents
“Een doorbraak”, zo noemde de Griekse minister van financiën, Tsakalotos, het. “Dit had ik een maand geleden niet durven dromen”, voegde minister Dijsselbloem toe. En ook het eerder dwarsliggende IMF toonde zich tevreden. Het laat zien dat er tijdens zoveelste marathonzitting van de de Eurogroep van afgelopen dinsdag de nodige plooien gladgestreken zijn. Maar onder de oppervlakte blijft een ongemakkelijke waarheid liggen: de Griekse economie staat nog lang niet op eigen benen, en gaat daar zonder kwijtschelding nooit komen.
Daags voor de Eurogroep publiceerde het IMF een document over de onthutsende staat van de Griekse economie. De groeivooruitzichten in Griekenland zijn de laagste van Europa (in een economie die in de afgelopen jaren al met 27% is gekrompen). Aanknopingspunten voor herstel zijn niet te vinden. De vergrijzing slaat meer dan waar dan ook toe. Investeringen zijn opgedroogd, banken verstrekken geen leningen meer en de toegang tot kapitaalmarkten is afgesneden. Met als uitsmijter: zelfs met schuldverlichting blijft de Griekse schuld de komende 50 jaar ruim boven de Europese norm.
De afspraken mogen geholpen hebben in de verstandhouding tussen de onderhandelaars, maar om de Griekse economie erbovenop te krijgen is veel meer nodig. Schuldverlichting ligt nu weliswaar op tafel, maar pas in 2018 en zonder af te wijken van een begrotingseis van 3,5%. Hoe de afgematte Griekse economie naar zo´n groot overschot toe moet sprinten, blijft onduidelijk.
Griekenland moet weer op eigen benen staan. De verstikkende schuldenlast moet daarom zo snel mogelijk worden verlaagd, zodat een verloren generatie geen verloren eeuw wordt.
Twee zaken zijn wel bereikt dinsdag: de lucht tussen IMF en EU is geklaard en schuldverlichting is bespreekbaar geworden. Maar er is meer nodig om de ravage die bestaat in de Griekse economie en samenleving op te ruimen. Meer tijd kopen gaat daarbij niet helpen. Een substantiële kwijtschelding gecombineerd met hervormingen, die leiden tot werkelijk economisch herstel, doet dat wel.