CDA: Europese grens- en kustwacht snel nodig - Main contents
De commissie binnenlandse zaken van het Europees Parlement heeft vandaag gestemd over het voorstel een Europese grens- en kustwacht in te stellen. Een ruime meerderheid van de leden heeft zich achter het voorstel geschaard (40 voor , 10 tegen, 5 onthoudingen). Het CDA in het Europees Parlement is groot voorstander van het voorstel en is opgelucht dat de nieuwe wetgeving nu bijna van kracht kan gaan. "Met dit voorstel komt een einde aan de ieder-voor-zich mentaliteit die we nu kennen als het over de Europese buitengrenzen gaat. Met deze goedkeuring worden lidstaten gezamenlijk verantwoordelijk gemaakt, waardoor wij eindelijk medezeggenschap krijgen over de Griekse, Poolse of Italiaanse buitengrenzen", aldus Europarlementariër Jeroen Lenaers.
Onder leiding van de Europese Volkspartij, waar het CDA deel van uitmaakt, is het voorstel met recordtempo door de verantwoordelijke commissie in het Europees Parlement behandeld. Lidstaten aan de buitengrens van Europa blijven hoofdverantwoordelijk voor het controleren en bewaken van hun eigen deel van de buitengrens, maar in het uiterst geval kan vanuit Europa besloten worden om versterking te sturen. Het raadsbesluit daartoe zal als het aan het Europees Parlement ligt door gekwalificeerde meerderheid gebeuren, niet door middel van consensus wat tot blokkade kan leiden. Lenaers: "Dit voorstel beantwoord twee fundamentele problemen die de Europese aanpak van de vluchtelingencrisis het afgelopen jaar bemoeilijkt hebben. Naast een Europese mogelijkheid tot ingrijpen, zet het voorstel een reserve van 1.500 grensbewakers en experts op. "Het opzetten van deze reserve maakt een eind aan de eindeloze discussies tussen de lidstaten over extra personeel voor Frontex en de trage implementatie van gemaakte afspraken". In een crisissituatie kan binnen vijf dagen ondersteuning gestuurd worden naar een grenslidstaat onder druk.
Het Europees Parlement zal nu met spoed met de raad in onderhandeling treden. Hoogstwaarschijnlijk zal tijdens de Straatsburgsessie in juli gestemd worden over de uitkomst van die onderhandelingen.