Vragen over de indirecte Nederlandse steun aan de BDS-beweging

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Tuesday, May 31 2016.

Schriftelijke vragen namens het lid Voordewind (ChristenUnie), Ten Broeke (VVD) en Van der Staaij (SGP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de indirecte Nederlandse steun aan de BDS-beweging

Vraag 1

Is het juist dat NGO’s die gesteund worden met Nederlands belastinggeld vervolgens andere NGO’s steunen met een uitgesproken BDS-agenda? Zo ja, hoe verhoudt deze steun zich tot de subsidiecriteria voor organisaties werkzaam in Israël en de Palestijnse gebieden?

Vraag 2



Acht u het wenselijk dat Nederlands belastinggeld indirect een bijdrage levert aan het bevorderen van de BDS-agenda? Bent u met mij van mening dat de BDS-agenda haaks staat op de Nederlandse beleid ten aanzien van Israël en de Palestijnse gebieden? Zo nee, waarom niet?

Vraag 3

Herinnert u zich nog uw beantwoording op eerder gestelde schriftelijke vragen waarin u stelt dat de organisatie Human Rights and Humanitarian Law International Secretariat, gesteund door onder meer Nederland, “een zorgvuldige selectieprocedure hanteert” en dat betrokken organisaties “zich dienen te houden aan de strenge voorwaarden die het secretariaat stelt”? Is het juist dat deze organisatie Israël omschrijft als een ‘racistisch regime’ en juridische acties tegen Israël ondersteunt en aanmoedigt? Klopt het tevens dat deze organisatie andere organisaties, zoals Badil, financieel ondersteunen terwijl deze organisaties een uitgesproken BDS-agenda propageren? Kunt u aangeven hoe dergelijke uitlatingen zich verhouden met een zorgvuldige selectieprocedures en strenge voorwaarden?

Vraag 4

Kunt u een overzicht verschaffen van de NGO’s die door Nederland gesteund worden en indirect of direct een bijdrage leveren aan de BDS-agenda?