PvdA: Stop de Noord-Koreaanse dwangarbeid in de EU - Main contents
Na aanhoudende geruchten in de afgelopen jaren werd deze week in een rapport van de Universiteit van Leiden en in een documentaire van VICE onomstotelijk aangetoond dat Noord-Koreaanse arbeiders in Europese landen aan het werk zijn onder erbarmelijke omstandigheden. Deze werknemers worden door het dictatoriale regime in Pyongyang de wereld ingestuurd om broodnodige buitenlandse valuta te verdienen. Hierdoor kan het land luxeproducten en wapentuig financieren. PvdA Europarlementariërs Kati Piri (buitenlandse zaken) en Agnes Jongerius (sociale zaken) zijn geschokt door de bevindingen en hebben spoedvragen aan de Europese Commissie gesteld.
Volgens Piri en Jongerius zit het op alle mogelijke fronten fout met de Noord-Koreaanse arbeiders. De werknemers, die overigens met legale visa aan het werk zijn, maken extreem lange dagen en worden gedwongen bijna hun volledige salaris over te maken aan het regime in hun thuisland. Ook vallen er geregeld gewonden en zelfs doden omdat de Europese wetgeving voor arbeidsomstandigheden door de bedrijven wordt genegeerd.
Het meest schrijnende is dat enkele bedrijven, hoofdzakelijk bouw- en scheepsbedrijven in Polen, Europese subsidies hebben ontvangen. Hiermee wordt uitbuiting en moderne slavernij betaald door de Europese belastingbetaler en worden de financiële sancties van de Verenigde Naties tegen Noord-Korea met voeten getreden. Deze sancties zijn juist mede door de EU opgesteld om te voorkomen dat de meest geïsoleerde dictatuur van de wereld zijn arsenaal met, onder andere nucleair, wapentuig kan uitbreiden. Agnes Jongerius: “Het kan niet zo zijn dat moderne slavernij en uitbuiting op ons continent voorkomt. Hier moeten we met z’n allen keihard tegen optreden.”
Kati Piri is absoluut niet te spreken over de houding van de Commissie ten opzichte van het probleem. “Al in september 2015 heb ik de Commissie hierop gewezen. Hun antwoord toen was dat ze er niets aan kunnen doen.”
Jongerius en Piri zullen deze keer geen genoegen nemen met zo’n ontwijkend antwoord. “De feiten liggen op tafel. Mensen- en arbeidsrechten worden geschonden in Europa. Dit mag en kan niet doorgaan”, aldus Kati Piri en Agnes Jongerius.