Vrees voor vluchtende Venezolanen

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Thursday, June 2 2016.

Onrust aan de randen van het Koninkrijk der Nederlanden. De bewoners van Aruba en Curaçao houden de ontwikkelingen in het nabijgelegen en instabiele Venezuela nauwlettend in de gaten. "Wat als mensen onze kant op vluchten?", vroeg Rene Herdé, fractievoorzitter van de Arubaanse Volkspartij, zich gisteren hardop af tijdens overleg met de Tweede Kamer in Den Haag. "Moeten we tenten voor ze opzetten? We hebben geen idee."

Terwijl Europa worstelt met de komst van vluchtelingen over de Balkan en de Middellandse Zee, kijkt Nederland ook met een schuin oog naar de andere kant van het koninkrijk. In Venezuela, amper dertig kilometer van Aruba, broeit het. De regering wankelt, escalatie dreigt.

Er is ongerustheid op het Binnenhof. VVD'ers Han ten Broeke (Tweede Kamer) en Frank van Kappen (Eerste Kamer) repten onlangs in het Antilliaans Dagblad over 'een tikkende tijdbom die ieder ogenblik in ons gezicht kan ontploffen'. Brazilië, Guyana en Colombia hebben hun grens met Venezuela gesloten. Aruba, Curaçao en zelfs Bonaire kunnen nu een aantrekkelijk vluchtoord worden.

"Tien bootjes met elk twintig mensen richting Aruba en je hebt de poppen aan het dansen", denkt VVD-Tweede Kamerlid André Bosman. Zijn grote vrees: een luchtbrug voor asielzoekers vanuit de West naar Schiphol.

Lees het hele artikel in Trouw of via Blendle (€ 0,25)