SP: aandacht voor gehoor schooljeugd bij JSF-geluid

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Tuesday, June 7 2016.

Geluidsoverlast van de JSF (F-35) voor schoolkinderen rond de vliegbasis verdient meer aandacht. Zij kunnen tijdens het fietsen hun vingers niet in hun oren stoppen. Het gehoor van (school)jeugd is extra kwetsbaar. Hier moet Defensie meer oog voor hebben, vindt Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP). De zogeheten piekbelasting ligt bij het nieuwe gevechtsvliegtuig hoger dan bij het oude toestel, de F-16, zegt hij.

Van Dijk was gisteren met nog vijf Kamerleden op bezoek in Jelsum en bij Vliegbasis Leeuwarden. De Kamerleden, allen lid van de vaste kamercommissie voor Defensie, wilden in het dorp de ervaringen van omwonenden van de basis optekenen. Daarnaast stegen er speciaal voor de politici twee F-16’s en één F-35 op, om het geluid zelf te ervaren en te kunnen vergelijken.

„Het geluid is oorverdovend, geen discussie mogelijk”, zegt Van Dijk tijdens een wandelingetje van de Skierhusterwei, waar de toestellen laag overvliegen, naar een schuur van Dekema State, waar Geert Verf een presentatie zal geven. Verf is al jaren met de basis en de JSF bezig.

Op weg naar Dekema State houdt de stoet halt bij Marten Dijkstra (64). Hij is in het zonnetje zijn heg aan het knippen. „Tot dusverre valt het lawaai mij mee”, vertelt Dijkstra aan Kamerlid Han ten Broeke (VVD). „Maar het geluid dringt wel meer door. Ook heb ik een geluidslek in mijn ramen. Hopelijk kan dit straks verbeterd worden.”

Lees het hele artikel in de Leeuwarder Courant of via Blendle (€ 0,09)