'Rusland komt echt in ademnood’

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Tuesday, June 7 2016.

Rusland is begonnen met het versoepelen van sancties tegen Europa. Bedrijven hopen dat dit de aanzet is tot verdere versoepeling, van beide kanten, maar VVD-Kamerlid Han ten Broeke ziet geen reden om sancties te verlichten.

Verschillende bedrijven die producten voor o.a. babyvoeding leveren, mogen weer voorzichtig starten met de export naar het land. Poetin gooit de grens nog niet voor iedereen open. Slechts vier Europese landen mogen weer handelen met de Russen: Italië, Frankrijk, Denemarken en Nederland.

Niet alle handelswaar mag weer de exportmarkt op. Rusland wil alleen bepaalde producten importeren zoals kip, kalf en groentenconserven. En dat mag dan weer alleen geleverd worden door geselecteerde bedrijven. Vermoed wordt dat Hak en Van Drie de gelukkigen zijn voor de levering van respectievelijk Hollandse groenten en kalfsvlees.

'Het gaat niet over heel grote hoeveelheden, laten wij duidelijk zijn', zegt Frans van Dongen van de Centrale Organisatie voor de Vleessector. Hij zegt dan ook te hopen dat de stap van Rusland een poging is tot een normalisering van de relaties. 'Dat hopen wij oprecht. Het is ook het juiste moment. Binnenkort moet ook van Europese zijde een besluit genomen worden of wij onze sancties gaan verlengen.'

Luister hier het fragment terug