Radiocolumn mei 2016: Elk dorp een Silicon Valley

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Monday, June 6 2016, 15:09.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Om Brabant internationaal op de kaart te zetten en bedrijven en studenten naar onze regio te lokken worden in steeds meer steden campussen ingericht. Silicon Valley in Californië is voor hen het meest bekende voorbeeld. Een campus is een bedrijvenpark, waar onderwijs, kennisinstituten en bedrijfsleven nauw samenwerken. Met de overheden investeren ze in het omzetten van goede ideeën in nieuwe producten en diensten. Een goede ontwikkeling, die om echt succesvol te kunnen zijn, zullen ze elk voor zich hun kennis wel moeten bundelen met soortgelijke valley’s elders in Europa.

De Volkskrant besteedde onlangs twee pagina’s aan de vorming van campussen in Nederland. In totaal kwam men op zo’n 30 van dergelijke innovatieclusters. Onze provincie kent al acht campussen: 4 in de regio Eindhoven (High Tech Campus, het Brainport Industrie Park, het Kennispark van de TU en Philips Healthcare), 1 in Helmond (Automotive Campus), 1 in Den Bosch (AgroFood Campus), 1 in Oss (Pivot Park) en 1 in Bergen op Zoom (de Green Chemistry Campus). Het artikel werd afgesloten met de waarschuwing om kennis en innovatie niet te versnipperen, maar juist nog beter te bundelen. Niet elk dorp of stad een campus dus. Ik onderschrijf dit standpunt.

Tegelijkertijd constateer ik echter dat er in Europa en in Brussel veel belangstelling bestaat voor de Nederlandse aanpak. Daarom heb ik over mijn ervaringen een boek geschreven: De weg naar de Vallei. In dit boek geef ik aan hoe Nederland er in Europa voor staat: we horen bij de top vijf in de wereld. Het grote aantal campussen is hier zeker debet aan. Maar ook de open opstelling van Nederland in Europa draagt daaraan bij. Lang niet alle landen kunnen in deze kennisrace meekomen. Landen als Roemenië, Bulgarije en Griekenland zien hun jongeren wegtrekken naar de kerngebieden in West-Europa, terwijl de welvaartsgroei in het eigen land achterblijft. Maar ook zij zien de ontwikkeling van valley’s als de aanpak voor hun problemen.

Samen met mijn collega’s in Brussel heb ik een aanzet gegeven voor een Europese aanpak, die bekend staat als Slimme Specialisatie. Koplopers onder de valley’s nemen clusters op sleeptouw, die elders in Europa in één zelfde specialisatie investeren. Zo werken we aan solidariteit anno 2016. Minder EU-fondsen voor beton en asfalt, meer voor kennisdeling. In heel Europa samenwerken aan groei en banen. Daarvoor zet ik mij in.

Klik hier om mijn radiocolum te besluisteren. Mijn boek ‘De weg naar de Vallei. Start up en scale up in de EU’ kunt u gratis downloaden op mijn website.