Het Junckerfonds ook na 2018 voortzetten

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Wednesday, June 8 2016, 1:07.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Een jaar na de oprichting van het Europees Fonds voor Strategische Financiering (EFSI), beter bekend als het Junckerfonds, heeft het Europees Parlement op woensdag 8 juni een tussenbalans opgemaakt naar aanleiding van de eerste resultaten van het Fonds.

Als woordvoerder Regionaal Beleid heb ik vandaag geconcludeerd dat de eerste resultaten van het Junckerfonds positief zijn. We zien nog wel grote verschillen tussen de Europese regio’s. Er is nog steeds te weinig bekendheid, onder meer bij het Midden- en Kleinbedrijf. Hier liggen nog kansen voor de komende jaren. Het is goed dat Vicevoorzitter Katainen met voorstellen komt om synergie tussen Regionale Fondsen en het Junckerfonds te bevorderen.

In het eerste jaar heeft het Junckerfonds al 100 miljard Euro aan investeringen opgeleverd, bijna een derde van het minimum streefbedrag van 315 miljard Euro. In Nederland heeft Qredits, een instelling voor microfinanciering, 100 miljoen Euro gekregen van de EIB om kleine bedrijven te ondersteunen bij toegang tot financiering. Dit is mogelijk gemaakt door een garantstelling van 25 miljoen euro vanuit EFSI. Het is een belangrijk signaal dat het fonds laat zien dat het niet alleen goed is voor grote bedrijven, maar dat het juist ook ambitieuze projecten van het MKB ondersteunt.

Na het succesvolle eerste jaar zal de Commissie het EFSI project verlengen. Het voorstel dat door het EP moet worden goedgekeurd, wordt in 2016 verwacht.

Bekijk hier mijn speech in het Europees Parlement te Straatsburg