VVD tegen handhaving etiketteringsplicht voor Israëlische producten

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Friday, June 10 2016.

Het kabinet moet de Europese regels voor etikettering van producten uit Israëlische nederzettingen in de betwiste gebieden niet handhaven, vindt regeringspartij VVD. VVD-Kamerlid Ten Broeke betoogde donderdag tijdens een Kamerdebat over het Midden-Oosten dat álle producten uit álle bezette en geannexeerde gebieden ter wereld een etiket zouden moeten krijgen. De meeste EU-landen willen dat niet. Daardoor geldt de etiketteringsplicht wel voor bijvoorbeeld tomaten uit de Westbank, maar niet voor tomaten uit de Westelijke Sahara -bezet door Marokko.

„Een ratjetoe”, meent Ten Broeke. De etiketteringsplicht wordt maar voor één land, Israël, gehandhaafd. Hij vindt dat niet consequent en niet in overeenstemming met een transparant en algemeen geldend consumentenbeleid. Volgens de VVD’er is er sprake van „politieke of ethische etikettering.”

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) wil de wens van de VVD niet uitvoeren. „Die gaat in tegen het kabinetsbeleid.” Als ons land Europese regels niet handhaaft, kan dat volgens hem leiden tot een zogeheten inbreukprocedure „met schade voor Nederland.” De Europese Commissie kan Nederland dan uiteindelijk zelfs voor het Hof van Justitie dagen.

In antwoord op Kamervragen erkende Koenders donderdag echter dat de Commissie op dit dossier nog geen inbreukprocedures is gestart, terwijl Polen, Hongarije en Cyprus de etiketteringsregels ook niet handhaven.

Lees het hele artikel op RD.nl

Foto: archief