‘De EU moet wel zaken doen met Afrikaanse dictators’

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Monday, June 13 2016.

Hoe erg is het dat de EU zaken gaat doen met Afrikaanse dictators om de migrantenstroom tegen te houden? Het zal wel moeten, schrijft VVD-Kamerlid Han ten Broeke in een manifest. Liever realistisch buitenlandbeleid, dan geen invloed kunnen uitoefenen, zegt hij.

‘De moraliserende vinger van links heeft gezelschap gekregen van de populistische middelvinger. Als dat ons buitenlandbeleid is, komen we niet ver. Zeker niet wanneer, zodra het buitenland terugpraat, beide vingers in de oren gaan.”

Beeldende oneliners. Tweede Kamerlid Han ten Broeke bedient zich er graag van. Niet voor niets was hij in 2014 campagneleider voor de VVD bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Vorige maand maakte het kleine Nederlandse wereldje dat zich bezighoudt met het debat over buitenlandse politiek kennis met een andere Han ten Broeke. In het door Instituut Clingendael uitgegeven ‘clubblad’ Internationale Spectator schreef hij een 15.000 woorden tellend artikel, voorzien van 92 voetnoten plus een indrukwekkende literatuurlijst.

Titel van zijn monumentale bijdrage: Tien vuistregels voor een realistisch buitenlands beleid. De boodschap: de wereld zoals die werkelijk ís moet het uitgangspunt van ons buitenlands beleid zijn, niet de wereld zoals die zou moeten zijn. Daar kan verontwaardigd tegen gestreden worden - een houding die hij ziet bij links en populistisch rechts - of er kan worden gekozen voor de meest effectieve benadering, die soms leidt tot vuile handen.

U ziet de ruimte voor realpolitik verminderen?

„Ja. Ook in de Tweede Kamer. De identiteitscrisis waarin Nederland zich bevindt, lijkt zich nu ook in te vreten in het buitenlandbeleid. Daar maak ik me zorgen over.”

Lees het hele artikel op NRC.nl

Han ten Broeke - 10 vuistregels voor realistisch buitenlands beleid