Een foto als vriendendienst

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Saturday, June 11 2016.

Het veld in De Grolsch Veste wordt opnieuw ingezaaid. Het onderhoud was al aangekondigd door FC Twente, maar de renovatie was de afgelopen week ook te zien: vereeuwigd in een beeld waarop de JSF over de accommodatie van de club scheert. De foto, dinsdagmiddag geschoten door fotograaf Frank Crebas vanuit de F-16 die de JSF tijdens de kennismakingsvlucht vergezelde, maakte de tongen los.

De JSF is echter niet meer weg te denken. Dus waarom niet een rondje boven het land gevlogen, bij wijze van kennismaking? Een vlucht over markante plekken die Nederland zo onmiskenbaar tot Nederland maken: van de Amsterdamse grachten tot de molens van Kinderdijk, van de pier in Scheveningen tot de Erasmusbrug in Rotterdam. Foto's erbij en je ziet Nederland in vogelvlucht voor je. Het is een gelikt pr-offensief van Defensie. "Na vijftien jaar chagrijn en ellende moet dat toch kunnen", verdedigt Han ten Broeke, VVD-Tweede Kamerlid en al die tijd pleitbezorger van het nieuwe toestel, de ludieke introductie van de JSF.

Niet iedereen bleek gecharmeerd van deze wijze van kennismaking. Politiek gezien raakt de JSF bij velen nog steeds een open zenuw en dus werd het Binnenhof bij de presentatie gemeden. Het bleek een te hachelijke exercitie, de JSF boven het Torentje en Tweede Kamer, al werd door Defensie ontkend dat politieke gevoeligheden het vluchtschema hebben bepaald.

Ten Broeke is een van de Kamerleden die het betreurde dat de JSF het Haagse hart van de democratie links liet liggen. Maar de Tukker in hem was meer dan tevreden. Zijn eigen Twente werd ruim bedeeld met de aanwezigheid boven het regionale luchtruim en plaatjes van de JSF boven de start- en landingsbaan van de door de liberaal zo vurig bepleite luchthaven Twente en het stadion van zijn geplaagde FC. "Mooi toch?", mijmerde hij donderdag nog na.

Lees het hele artikel in De Twentsche Courant Tubantia of via Blendle (€ 0,25)

Foto: JSF boven De Grolsch Veste in Enschede, FRANK CREBAS /BLUELIFEAVIATION.COM