D66: blij met akkoord ‘conflictmineralen’

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Thursday, June 16 2016, 2:05.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake is blij dat het Europees Parlement en de Lidstaten een akkoord hebben bereikt om de handel in mineralen die worden gebruikt om conflicten te financieren tegen te gaan, na maanden onderhandelen. Schaake: “We moeten zorgen dat Europese bedrijven niet bijdragen aan conflicten op plekken waar mineralen als goud of tin worden gemijnd, zoals in Congo. Tegelijkertijd is het essentieel dat maatregelen reëel zijn en daardoor kunnen slagen. De afspraken die nu gemaakt zijn betekenen een grote stap in de goede richting.” Grote importeurs van de producten goud, tin, wolfraam en tantalium moeten nu verplicht controleren of hun producten conflictvrij zijn. Daarmee wordt ook de rest van de productieketen afgevangen, omdat kleinere bedrijven hun producten weer bij de grote importeurs krijgen.

Liberaal voorstel

De politieke overeenkomst tussen Parlement, Raad en Commissie is in lijn van wat de liberale groep in het parlement in beginsel voorstelde. Vorig jaar werd dat idee op het laatste moment gedwarsboomd door linkse fracties, die een zeer krappe meerderheid kregen voor een veel strenger, maar onwerkbaar, systeem. Schaake: “Ik ben blij dat we nu uitkomen op een realistisch en effectief voorstel. We kunnen niet elke tandarts in Europa verplichten om zelfstandig onderzoek te doen naar waar het goud voor vullingen vandaan komt, daar hebben kleine bedrijven de tijd, expertise en het geld niet voor. Wel kunnen en moeten de grote spelers hun verantwoordelijkheid nemen.”

Mensenrechten

Schaake zet zich breder in om mensenrechten te versterken via handel en handelsverdragen. Schaake: “Als Europa moeten we ons economisch gewicht gebruiken om verandering elders in de wereld te bewerkstelligen. We moeten ook exportcontrolewetgeving herzien om te zorgen dat onze producten niet worden gebruikt voor mensenrechtenschendingen en handelsverdragen moeten sterke clausules bevatten om ze afhankelijk te maken van respect voor mensenrechten.”

Voordat de onderhandelingen begonnen, schreef Schaake een blog over het liberale standpunt over conflictmineralen: http://www.marietjeschaake.eu/2015/04/curbing-the-trade-in-conflict-minerals-requires-a-realistic-approach/

Tags: Buitenlandse Zaken, Europees Parlement, Europese Commissie, Internationale Handel, mensenrechten

Laat opmerkingen en commentaar formulier

Tonen geen opmerkingen en commentaar formulier

Geen reacties

Breng de conversatie op gang door op dit artikel te reageren!

Schrijf een reactie

Naam *

E-mail (wordt niet gepubliceerd) *

Website

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: